Drucker sa stretol s rodičmi zosnulého deviataka Romana z Parchovian. Čo podnikne rezort?

PARCHOVANY – Minister školstva sa vo štvrtok (28. 12.) stretol s rodičmi žiaka, ktorý spáchal samovraždu. V osobnom rozhovore príbuzní informovali šéfa rezortu Tomáša Druckera o tom, čo sa v osudný deň stalo.

BeFunky-collage (24)

Ministerstvo potvrdilo, že šlo o iniciatívu zo strany rodičov. „Minister si v osobnom rozhovore vypočul, čo sa stalo. Odpovedal aj na veľmi konkrétne otázky oboch rodičov,“ uvádza sa v stanovisku rezortu. Iveta a Roman Dominik Michalikovci kládli ministrovi otázky smerujúce k tomu, čo môže zo svojej pozície podniknúť v danej veci.

„Počas stretnutia sme diskutovali, v akom stave je v súčasnosti problematika duševného zdravia mladých ľudí, a zhodli sme sa, že je dôležité, aby odkaz tragédie mladého Romana nezostal nepovšimnutý,“ uviedlo komunikačné oddelenie rezortu školstva k vyjadreniu Druckera s tým, že v rozhovore sa dotkli aj významu prevencie, kľúčovej úlohe školských psychológov, vhodných spôsobov odstraňovania šikany či edukácii pedagógov. Minister bol aj osobnejší. „Ako rodič si ani len nedokážem predstaviť, čo Romanova rodina prežíva, ale veľmi sa ma dotklo, že to, čo ich ženie vpred, nie je pocit hnevu či rezignácie, ale snaha pomôcť iným, aby sa takéto tragédie v budúcnosti neopakovali,“ uviedlo pre Košický Štandard tlačové oddelenie ministerstva.

Rodičia sa stretli s ministrom školstva Tomášom Druckerom. Foto: fcb T.D.

Iveta, matka nebohého Romana informovala krátko po stretnutí na sociálnej sieti, že je z toho milo prekvapená. „Venoval nám viac než dve hodiny svojho času. V rozhovore nešlo iba o Romanka, lebo ako viete, bojujeme proti šikane za všetky deti,“ napísala ťažko skúšaná žena.

Tragédia sa stala 20. novembra, keď žiak deviateho ročníka Roman (†15) počas prestávky vyliezol po rebríku na strechu budovy školy, odkiaľ skočil na betónovú plochu školského dvora. Utrpel pritom ťažké zranenia hlavy, ktorým po prevoze do nemocnice podľahol.

Otec Roman Dominik od prvého momentu tvrdil, že dôvodom, pre ktorý sa jeho syn rozhodol siahnuť si na život, mala byť údajne šikana spolužiačok. Policajné vyšetrovanie prípadu stále pokračuje, je vedené vo veci trestný čin usmrtenia.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok