Úrad komisára pre deti o šikane: Stretla sa s ňou väčšina žiakov

BRATISLAVA/PARCHOVANY – Tragická udalosť, ktorá poznačila život rodiny Michalikovcov z obce Parchovany v okrese Trebišov, kde 20. novembra spáchal samovraždu skokom zo strechy školskej budovy ich syn Roman (†15), pútala pozornosť nielen polície, verejnosti a médií, ale aj školskej inšpekcie, Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Mimo neostal ani Úrad komisára pre deti, keďže otec deviataka tvrdil, že sa tak stalo pre údajnú šikanu chlapca spolužiačkami.

Šikana Po samovražde deviataka Romana z Parchovian sa problému šikany začal intenzívnejšie venovať aj Úrad komisára pre deti. Foto koláž: AdobeStock.com/ Archív rodiny

Na okolnosti, ktoré viedli k dramatickej situácii, sa pozreli krátko po tragédii odborní poradcovia komisára pre deti Otto Brixi a Svetlana Pavlovičová. Hoci odvtedy prešlo pomerne dosť veľa času, Úrad napriek prísľubom neinformoval o záveroch monitoringu a preverovania. Zároveň nebol k tomu vydaný žiadny záverečný výstup o odporúčaniach pre vedenie školy, ani o vyvodených postihoch.

Košický Štandard oslovil preto niekoľkokrát Úrad komisára pre deti so žiadosťou o stanovisko. Po mnohých urgenciách sme sa ho dočkali. „Vzhľadom na skutočnosť, že vo veci naďalej prebieha vyšetrovanie orgánmi činnými v trestnom konaní, komisár pre deti jeho priebeh ani výsledok nebude ovplyvňovať zverejňovaním informácií z monitoringu dodržiavania Dohovoru o právach dieťaťa, ktorý sa na Základnej škole v Parchovanoch realizoval,“ informovala odborná poradkyňa Alena Novotná. Spresnila, že po skončení vyšetrovania budú oficiálnym listom informovať riaditeľa i zriaďovateľa Základnej školy v Parchovanoch o zistených skutočnostiach a návrhoch na prijatie opatrení v škole.

Zaujímalo nás, aká je na Slovensku aktuálna situácia ohľadom prípadov šikanovania v školách. „Šikana ako celospoločenský fenomén má u nás stabilnú frekvenciu výskytu v školskom aj mimoškolskom prostredí. V otvorenej alebo latentnej podobe sa s ňou stretla drvivá väčšina detí a žiakov. Šikane ako takej sa na Slovensku venujú viaceré inštitúcie a úlohou Úradu komisára pre deti je monitorovať činnosť týchto inštitúcií – štátnych orgánov, ktoré sa riešením šikany medzi deťmi priamo zaoberajú,“ poznamenala Novotná.

Prípad v Parchovanoch nie je však ojedinelý. Vo veľmi krátkom čase sa objavili ďalšie s podobnými znakmi. V utorok 28. novembra sa pokúsil vyskočiť z okna piatak zo ZŠ Budatínska v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Spolužiak však zareagoval veľmi pohotovo a zachránil chlapca tak, že ho stiahol z otvoreného okna do triedy. Dôvodom konania mala byť hádka medzi deťmi. Druhý prípad sa stal v Michalovciach, kde na Ukrajinskej ulici v utorok 12. 12. vyskočil so samovražedným úmyslom z balkóna na 7. poschodí študent prvého ročníka michalovskej SOŠ technickej na Partizánskej ulici. Jeho mama tesne po skoku syna tvrdila, že to urobil pre zlé známky, ktoré dostal toho dňa v škole.

Úrad uviedol, že tieto medializované udalosti intenzívne monitoruje. „Nateraz však nebudeme verejne prezentovať rozsah ani plán výkonu monitoringu dodržiavania Dohovoru o právach dieťaťa v školskom prostredí. Keďže sme počas roka riešili v rámci Slovenska viac ako 40 prípadov šikany na školách, plánujeme po novom roku k danej téme zvolať v našom Úrade debatu za okrúhlym stolom,“ uzavrela vyjadrenie odborná poradkyňa.