Valentín, vrah sestričky Eriky. Spoznal svoj trest, ktorý už je právoplatný

KOŠICE/MICHALOVCE – Sudca Krajského súdu v Košiciach rozhodoval vo štvrtok o odvolaní Valentína H., ktorý čelí obžalobe z vraždy MIchalovčanky Eriky Olajecovej. Brutálny čin šokoval verejnosť v prvý novoročný deň roku 2023. 

Vražda Erika Erika bola veselá, krásna žena, ktorá milovala život. Pripravil ju oň Valentín, ktorý sa ulakomil na jej peniaze. Foto: Tip čitateľa/fcb E. O.

Obžalovanému sa nepozdával rozsudok sudkyne košického mestského súdu zo 4. októbra, ktorým mu vymerala dvadsaťročný nepodmienečný trest odňatia slobody v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň ho zaviazala zaplatiť rodičom nebohej preukázané náklady na pohreb. S ostatnými nárokmi na úhradu nemajetkovej ujmy odkázal súd pozostalých na občianskoprávne konanie.

Valentín v pojednávacej sieni chýbal, rozhodol sa nevypočuť si verdikt osobne, ale súhlasil s pojednávaním v jeho neprítomnosti. Neprišli ani príbuzní obete, ktorých však zastupoval ich splnomocnenec.

Príbuzní vraha, i on sám, čin spočiatku bagatelizovali a nepripúšťali ho. Obhajca ako poľahčujúce okolnosti uvádzal, že obžalovaný sa k skutku priznal, i to, že bol opitý a nebol predtým trestaný. Znalec z odboru psychológie však nezistil u Valentína duševnú choroba ani inú poruchu v zmysle psychózy. Pri vyjadrení k znaleckému posudku povedal, že zistil u obžalovaného podpriemerné rozumové schopnosti na rozhraní ľahkej mentálnej retardácie, napriek tomu však mohol rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania a ovládať ho.

Prokurátorka od prvého momentu žiadala pre obžalovaného nepodmienečný trest odňatia slobody pri hornej hranici zníženej trestnej sadzby a bola napokon s verdiktom košického krajského sudcu spokojná. Ten zrušil napadnutý rozsudok prvostupňového súdu a stotožnil sa s jej názorom: „Valentínovi H. ukladá súd nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní 23 rokov a zaraďuje ho do ústavu s maximálnym stupňom stráženia.“ Zároveň nariadil obžalovanému dvojročný ochranný dohľad. Rozsudok v ostatných výrokoch (povinnosť uhradiť preukázané náklady na pohreb a odkázanie pozostalých s nárokmi na úhradu nemajetkovej ujmy na občianskoprávne konanie – pozn. red.) ostáva nezmenený.

Bývalá zdravotná sestra Erika Olajecová († 46) zomrela rukou vraha v mrazivom novoročnom ráne. V tom čase 18-ročný mladík sledoval svoju obeť od momentu, keď si z bankomatu vybrala finančnú hotovosť. Keďže žena nemala v úmysle vydať mu peniaze dobrovoľne a začala utekať, páchateľ ju prenasledoval. Záznam z bezpečnostných kamier, ktorý sa objavil neskôr na sociálnej sieti, zachytáva boj Eriky o holý život i jej zúfalé volanie, na ktoré však nikto nezareagoval.

Valentín bez štipky ľútosti následne na Ulici kpt. Nálepku dobodal nožom svoju obeť a umierajúcu Eriku napokon okradol o peňaženku i mobilný telefón. Na následky ťažkých zranení spôsobenými dvanástimi bodnutiami Michalovčanka skonala na mieste útoku.

Vraha Eriky predvádza na pojednávanie eskorta. Foto: Archív Daniela Pirschelová

Blízki zavraždenej ženy podľa vyjadrenia ich právnej zástupkyne, ktoré predniesla po jednom z pojednávaní minulý rok, prišli kvôli nepochopiteľnému konaniu Valentína o láskavú a starostlivú dcéru, ktorá im mala byť oporou a v starobe sa o nich postarať.

Erika milovala svojich rodičov nadovšetko. Veľmi dobre si rozumela najmä s otcom. Foto: fcb E.O.

Ospravedlnenie, s ktorým prišiel pred časom, preto neprijali. „Je mi to veľmi ľúto. Odkedy som tu (vo väzbe – pozn. red.), neustále si vyčítam, prečo som to spravil. Neviem to pochopiť a chcem sa ospravedlniť,“ povedal vtedy obžalovaný. Pozostalí jeho úprimnosti neveria, berú ju len ako niečo účelové, kvôli nižšiemu trestu.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok