Šimkovičová: LGBTI+ mimovládky už od ministerstva kultúry nedostanú ani cent

Predseda vlády SR Robert Fico navštívil Ministerstvo kultúry Martina Šimkovičová. Foto Novák/TASR

Ministerka kultúry v piatok poslala médiám stanovisko, v ktorom sa vymedzila voči dotáciám pre LGBT mimovládky. V reakcii na článok Štandardu upozornila aj na košickú neziskovku Saplinq, ktorá z verejných a európskych zdrojov získava každý rok státisíce eur. Martina Šimkovičová tiež sľúbila, že z jej rezortu už podobným mimovládkam peniaze nepotečú.

„Na úvod voľne použijem citát, ktorý som si prečítala v konzervatívnom portáli Štandard“, začína Šimkovičová stanovisko, ktoré poslala Tlačovej agentúre Slovenska. Ministerka vzápätí cituje z článku o workshope dragu pre mládež sponzorovanom z európskych zdrojov, ktorý Štandard uverejnil v decembri minulého roka. „Chlapci v mejkape a ženskom oblečení, ktorí pred publikom predvádzajú sexualizovanú šou. Divoko zmaľované dievčatá robia to isté.“

„Takto budú vystupovať a učiť sa mladí ľudia od 16-tich rokov. Teraz, na konci januára 2024. Chlapci a dievčatá z 11-tich krajín sa prídu učiť a predvádzať na 11 dní do Košíc na workshope sponzorovanom Európskou úniou. A Slovenskou republikou. Má ísť vraj o umenie, ktoré sa najčastejšie predvádza v baroch a teda čo sa mladí v Košiciach naučia, sa im zíde“, komentovala informácie Štandardu Šimkovičová.

V stanovisku sa ministerka následne vyjadrila k faktu, že neziskovka Saplinq, ktorá je partnerskou organizáciou drag workshopu, v minulom roku získala dotáciu nielen z Fondu na podporu umenia, ale aj z ministerstva kultúry.

Ministerka načala aj tému košickej nútenej správy v kontraste s podporou LGBT mimovládok. „Zaujímalo by ma, čo na podporu tejto mimovládky hovoria samotní Košičania“, dodala ministerka. Najmä preto, že mesto neziskovku podporilo finančne, pričom mu z nedostatku peňazí hrozí nútená správa. Štandard tiež informoval o tom, že mesto organizácii Saplinq prenajíma nebytový priestor v centre za desatinu bežnej sumy.

Aj kvôli konsolidácii preto Šimkovičová v stanovisku verejnosti oznámila, že na podobné školenia mládeže, „produkciu Pride-ov“, či workshopy na tému LGBT na školách, už ministerstvo nebude vynakladať prostriedky. „Hádam tento druh v úvodzovkách umenia prežije aj bez štátnych dotácií“, dodala ministerka.

„Už viackrát som sa vyjadrila, že odmietam progresívnu normalizáciu a moja zásadná predstava o ďalšej činnosti rezortu je návrat k normálnosti. Ctím si rôzne názory, ale nech je každému dovolené, a teda aj mne, vyslovovať svoj postoj,“ doplnila Šimkovičová.

Ministerka tiež v stanovisku naznačila, že v reakcii na svoje rozhodnutie očakáva vlnu rozhorčenia. „Hovorím to skôr ako sa zdvihne vlna nenávisti a hrubosti v niektorých médiách a na sociálnych sieťach,“ ozrejmila.

(tasr, dv)


Ďalšie články