Fauci otočil: opatrenia o rozostupoch „sa jednoducho objavili“, únik koronavírusu z laboratória nie je konšpirácia

Infektológ Anthony Fauci, tvár amerických opatrení proti koronavírusu, tento týždeň priznal, že opatrenia o dvojmetrovom odstupe „sa jednoducho objavili" a pravdepodobne ani neboli vedecky podložené.

profimedia-0743565972 Anthony Fauci. Foto: Profimedia

Fauci túto prekvapujúcu informáciu oznámil za zatvorenými dverami podvýboru Snemovne reprezentantov pre pandémiu koronavírusu, ktorej predsedal republikán Brad Wenstrup.

Výbor vyšetroval, či sa vtedajší vládni úradníci vrátane Fauciho snažili cielene potlačiť otázky o pôvode koronavírusu. Konkrétne jednu z možností, podľa ktorej má SARS-CoV-2 umelý pôvod a unikol z laboratória v čínskom Wuhane.

„Prepis rozhovoru s doktorom Faucim odhalil systémové zlyhania v našom systéme verejného zdravotníctva a vrhol svetlo na vážne procedurálne problémy nášho orgánu verejného zdravotníctva,“ napísal Wenstrup, ktorý je okrem iného aj lekár s vyše tridsaťročnou praxou.

Podľa jeho slov Fauci priznal, že hypotéza o úniku vírusu z laboratória, ktorá bola často potláčaná, „nie je konšpiračná teória“. Naopak, bývalý hlavný expert na infekčné choroby uznal, že tento scenár je možný.

„Je jasné, že odlišné názory sa často nebrali do úvahy alebo sa úplne potlačili. Ak by sa v budúcnosti objavila pandémia, americká reakcia sa musí riadiť vedeckými faktami a presvedčivými údajmi,“ skonštatoval na margo tohto vyjadrenia republikán.

Fauci vo svojej výpovedi poukázal aj na ďalší problém. Usúdil, že protipandemická politika a príkazy, ktoré presadzoval, môžu v budúcnosti zvýšiť váhavosť pri očkovaní.

Podľa Wenstrupa bol výbor „frustrovaný“, že Fauci si nevedel spomenúť na mnohé dôležité informácie, no pochválil ho za to, že bol ochotný prísť a vypovedať. Fauci pred podvýborom okrem iného odmietol obvinenia, že by navštevoval alebo ovplyvňoval CIA pri vyšetrovaní pôvodu koronavírusu.

Demokrati s takýmto výkladom Fauciho 14-hodinového vypočúvania nesúhlasia a republikánov obvinili zo skresľovania rozhovoru. Demokratka Debbie Dingellová povedala, že republikánske vyhlásenia sú „dezinformáciou“.

(est)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok