Daniari vám pripomenú, na čo nesmiete zabudnúť v roku 2024. Pomôcku si viete stiahnuť do mobilu

Po zaplatení januárových odvodov čaká mnohých podnikateľov zmena trvalých príkazov. Do 8. februára ich už totiž musia zaplatiť v novej výške. Štandard prináša prehľad povinností, na ktoré by živnostníci v tomto roku nemali zabudnúť a aký nástroj im v tom môže významne pomôcť.

Tlaèová konferencia ministra financií SR Ladislava Kamenického a nového prezidenta Finanènej správy Jozefa Kissa Novému šéfovi Finančnej správy, ktorým sa v decembri 2023 stal Jozef Kiss, zablahoželal minister financií Ladislav Kamenický (vľavo). Foto: Jaroslav

Odvody do zdravotných poisťovní, ale aj tie do sociálnej, platia živnostníci do ôsmeho dňa v kalendárnom mesiaci za mesiac predchádzajúci, takže, ak sa vám niečo zmenilo, potrebujete urobiť vo svojich platobných príkazoch zmenu najlepšie do konca januára. Poteší aj informácia, že pokiaľ ôsmeho pripadne na víkend alebo sviatok, termín sa posúva na najbližší pracovný deň. V roku 2024 takýto deň bude až 8. mája.

Prvý deň v roku je jedným z najvýznamnejších, pretože množstvo vlaňajších zmien začína platiť práve v januári. Ďalším je 1. júl. Vtedy môže nastať zmena výšky odvodov u tých, ktorí podali daňové priznanie v riadnom termíne, teda k 31. marcu. Tí, ktorí využili možnosť a podanie daňového priznania si odložili o tri mesiace neskôr, potom čakajú na rozhodnutie o zmenách od 1. októbra.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.