Pri platení odvodov si Slováci opäť siahnu hlbšie do vrecka. Pripraviť si musia minimálne 314 eur

Vždy v januári sú na pretrase nové sumy odvodov. Od zmeny vymeriavacieho základu sa totiž odvíja výška minimálneho a maximálneho poistného, ktoré budú v tomto kalendárnom roku platiť samostatne zárobkovo činné osoby a dobrovoľne poistené osoby. Na zmenu trvalých príkazov ešte majú niečo vyše mesiaca. Viac na zdravotnom poistení zaplatia od nového roka aj zamestnávatelia.

Dobrý trh sa v sobotu vrátil na Panenskú ulicu v Bratislave Ilustračné foto: Mical Svítok/TASR

Minimálny vymeriavací základ bol v roku 2023 vo výške 605,50 eura. Od 1. januára sa zvyšuje na rovných 652 eur a ten maximálny poskočí z 8 477 eur na 9 128 eur. Z toho vypočítané minimálne poistné bude suma 216,13 eura a nikto nebude na sociálnych odvodoch platiť viac ako 3 025,93 eura. Tí, ktorí sa poisťujú dobrovoľne dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, zaplatia najmenej 229,17 eura, maximálne poistné v tomto prípade neprekročí 3 208,49 eura.

Pokiaľ patríte ku klientom, ktorým sa od januára mení poistné, Sociálna poisťovňa má povinnosť vás písomne informovať buď listom, alebo elektronicky, ak disponujete takzvanou e-schránkou. Poistné v novej výške potom uhrádzate prvýkrát do 8. februára 2024 za január. V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa odporúča upraviť si výšku poistného v trvalom bankovom príkaze a tiež si skontrolovať správny variabilný a špecifický symbol k platbe.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.