Johnsonove priznanie popretím

Boris Johnson Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Boris Johnson sa tváril, že svoj vplyv na rozhodnutie Zelenského pokračovať vo vojne popiera. V skutočnosti ten vplyv jedným dychom priznal. O tom, ako presne k tomu došlo, píše Vladimír Palko.

Boli všelijakí britskí premiéri. Mnohí boli pozoruhodnými postavami. S niektorými som súhlasil, s niektorými nie. Ale nespomínam si ani na jedného, ktorý by bol smiešny.

Čosi sa zmenilo.

O bývalom britskom premiérovi Borisovi Johnsonovi sme viackrát písali v súvislosti s jeho návštevou u prezidenta Zelenského 9. apríla 2022. V marci 2022 v Istanbule  prebiehali rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom o mierovej dohode. Pred návštevou Johnsona sa už schyľovalo k dohode a prezident Zelenskyj bol náchylný vyhovieť ruskej požiadavke, aby sa Ukrajina vzdala ambícií stať sa členom NATO.  Neutralita Ukrajiny bola hlavnou požiadavkou Ruska, ktoré roky hovorilo, že takéto rozšírenie NATO považuje za bezpečnostnú hrozbu. V prípade dohody by sa vojna bola skončila, len čo začala. Potom však prišiel Boris Johnson do Kyjeva a zrazu všetko bolo inak. Dohoda sa nekonala a vojna pokračovala. A pokračuje do dnešných dní. So známymi dôsledkami. Strata ukrajinského územia a najmä strata státisícov životov.

Keď Johnson prehovoril

Po takmer dvoch rokoch mlčania napokon prehovoril sám Boris Johnson, ktorý už je len bývalý premiér. Pred pár dňami poskytol rozhovor pre Times. Nuž, bola to smutno-tragická komédia.

Johnson razantne, kategoricky, absolútne poprel, že by Zelenskému v apríli 2022 čokoľvek nariaďoval. Je to totálny nezmysel, hovorí. A je to ruská propaganda, samozrejme dodáva.

A potom povie, že Zelenskému povedal iba toto: „Máme z tej dohody s Rusmi obavy“.

Pozeráme sa na to chladne, nesmejeme sa.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami