Naši biskupi odmietli pápežov prístup k žehnaniu homosexuálov. Vítame to, ale potrebujeme ešte viac odvahy

Slovenskí biskupi sa vo svojom usmernení k dokumentu Fiducia supplicans de facto postavili nariadeniu Vatikánu.

Národná pú k Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach Predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober. Foto: Dano Veselský/TASR

Trvalo to mesiac, ale výsledok je sľubný. Konferencia biskupov Slovenska vydala spoločné stanovisko k dokumentu Fiducia supplicans, ktorý od 18. decembra minulého roka umožňuje požehnávanie takzvaných iregulárnych vzťahov. Teda najmä homosexuálnych párov, prípadne rozvedených a znovu zosobášených párov.

Je to zrejme prvýkrát v dejinách, čo sa slovenskí biskupi postavili proti rímskemu biskupovi, a urobili to lišiacky. Ak si spomeniete na hlavné slogany z návštevy pápeža Františka na Slovensku, držali sa jeho rád: urobili to slobodne, inovatívne a nesprávali sa pritom klerikálne (čiže slepo poslušne).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.