Žehnanie homosexuálov malo cirkev zjednotiť, stal sa však presný opak. Taký masívny odpor voči Rímu si cirkev dlho nepamätá

Valné zhromaždenie Biskupskej synody Pápež František na jednej z generálnych audiencií: Foto: TASR/AP

Dokument Fiducia supplicans, ktorý povolil žehnanie homosexuálnych párov, spôsobil toľko nevôle, že Vatikán musel ani nie tri týždne po jeho uverejnení napísať obsiahlu tlačovú správu, ktorá mala upokojiť rebelov v cirkvi. Ani to nezabralo a v cirkvi posilnilo odstredivé tendencie, ktoré už vidno na oboch stranách konfliktu.

Dnes sú to už viac ako tri týždne odvtedy, čo Dikastérium pre náuku viery pod vedením kontroverzného kardinála Víctora Fernándeza zverejnilo vyhlásenie s názvom Fiducia supplicans, ktorým za istých podmienok umožnilo požehnávať homosexuálne páry. Reakcie naň vôbec nie sú dobré, namiesto toho, aby sa riešili tlaky v Nemecku, musí nemeckú chorobu riešiť celý katolícky svet. Rozdelenie sa zväčšuje aj preto, že kritika prichádza od konzervatívcov aj od progresívcov v cirkvi.

Keď je požiar na jednej aj na druhej strane, treba rýchlo niečo vymyslieť v centre. Preto sa kardinál Fernández rozhodol situáciu riešiť osobne a poskytnúť k téme dva rozhovory a neskôr vydať aj rozsiahlu tlačovú správu (dvetisíc slov, päť strán), ktorá mala vyvrátiť hlavné pochybnosti o dokumente. Tie však naďalej pretrvávajú a situáciu v cirkvi nijako neupokojili. Ba naopak, ešte viac zhoršili. Akoby mu chcel niekto naznačiť, že chyba sa stala úplne niekde inde – a na začiatku.

Poďme však postupne.

Široký odpor

Za spomínané tri týždne odmietlo Fiducia supplicans množstvo biskupských konferencií po celom svete, tam, kde nekonali biskupské konferencie, sa ozývajú jednotliví biskupi či teológovia. Reakcie sú ostré po celom svete. Najsilnejšie odmietnutie dokumentu prišlo z Kazachstanu, kde pôsobí tradicionalistický biskup Athanasius Schneider. Pomerne silný odpor vládne aj v Afrike, kde Fiducia supplicans odmietli biskupské konferencie Nigérie, Čadu, Kamerunu, Zambie či Malawi. Niektoré z nich pritom upozornili, že homosexualita je v ich krajine trestná, a preto je nepredstaviteľné žehnať homosexuálne páry.

Nový dokument rozdeľuje aj Európu. Odmietavý postoj voči Fiducia supplicans majú maďarskí biskupi, ktorí svojim kňazom odkázali, že „vzhľadom na pastoračnú situáciu v krajine“ môžu požehnať jednotlivcov bez ohľadu na ich orientáciu, ale majú sa „vyhnúť udeľovaniu spoločného požehnania pre de facto páry“. Podobne sa vyjadrila aj cirkevná provincia vo francúzskom Rennes, pričom spoločné vyhlásenie proti požehnávaniu homosexuálnych párov tu podpísalo desať miestnych biskupov. Dokument odmietlo aj Britské bratstvo katolíckych kňazov, ktoré združuje viac ako päťsto kňazov z Veľkej Británie.

Pripomeňme, že v Maďarsku sú zväzky homosexuálnych párov legálne, Francúzi aj Briti majú aj zákon o „sobáši“ osôb rovnakého pohlavia. Neznalosťou témy teda tamojší biskupi a kňazi určite netrpia.

Kritický tón voči dokumentu zaujali aj ukrajinskí biskupi. Rímskokatolícki mu vyčítajú, že nikde nehovorí o nemorálnosti homosexuálnych zväzkov. Gréckokatolícki zašli ešte ďalej, keď vo svojom komuniké napísali, že Fiducia supplicans sa na nich nevzťahuje, lebo sa „neodvoláva na žiadne predpisy Kódexu kánonov pre východné cirkvi a nespomína východných kresťanov. Teda na základe kánonu 1492 Kódexu kanonického práva sa táto deklarácia vzťahuje výlučne na latinskú cirkev a pre veriacich ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi nemá právnu silu“. Pápežovi na Ukrajine nerozumejú v čoraz viac témach.

Pre šalamúnske riešenie sa rozhodli poľskí biskupi, ktorí Fiducia supplicans ani otvorene nekritizovali, ani neodmietli. Konštatovali však, že v rámci „hermenutiky kontinuity“ tento dokument vykladajú v duchu vyhlásenia Dikastéria pre náuku viery z roku 2021, ktoré však požehnania homosexuálnych párov zakazuje.

Odpoveď Vatikánu

Na prvý pohľad sa môže zdať, že práve kvôli týmto kritickým reakciám sa k celej záležitosti za posledné dni už trikrát vyjadril jeho tvorca kardinál Fernández. Bližší pohľad však ukazuje, že s Fiducia supplicans je to ešte zložitejšie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami