Predsedníctvo Hlasu schválilo Pellegriniho prezidentskú kandidatúru. Podľa prieskumu by v prvom kole volieb tesne vyhral

Predsedníctvo Hlasu schválilo, aby šéf strany a predseda parlamentu Peter Pellegrini kandidoval na prezidenta. Vo štvrtkovej diskusnej relácii TV Joj Na hrane to vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) s tým, že k svojej kandidatúre sa Pellegrini vyjadrí v piatok. Podľa prieskumu agentúry AKO by sa Pellegrinimu podarilo v prvom kole volieb tesne zvíťaziť nad Ivanom Korčokom.

pellegrini Peter Pellegrini. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Slovensko nemôže mať historicky lepšieho prezidenta ako je Peter Pellegrini, sme o tom všetci jednohlasne presvedčení,“ uviedol Šutaj Eštok.

Ako tvrdí, Pellegrini si je vedomý toho, že prezident musí byť nadstranícky. Oznámiť by preto mal aj to, čo by čakalo Hlas či koalíciu, ak by sa stal hlavou štátu.

V prvom kole prezidentských volieb by v prvej polovici januára získal najviac hlasov práve Pellegrini s podporou 40,6 percenta. S druhým najväčším počtom hlasov by s ním do druhého kola volieb postúpil Ivan Korčok so ziskom 37,7 percenta.

Ďalej nasleduje Štefan Harabin s osempercentnou podporou. Ján Kubiš by získal 3,1 percenta hlasov. Krisztián Forró oslovil 2,4 percenta a Andrej Danko 1,5 percenta respondentov.

Menej ako jedno percento ľudí by hlasovalo za Beátu Janočkovú (0,8 percenta), Miroslava Radačovského (0,7 percenta) a Martu Čurajovú (0,4 percenta).

Výsledky sú zoradené na základe výberu 77,9 percenta respondentov, ktorí by išli voliť. Sedem percent opýtaných uviedlo, že by nešlo voliť. Trinásť percent respondentov nebolo rozhodnutých a 2,1 percenta nechcelo odpovedať.

Prieskum realizovala agentúra AKO pre reláciu TV Joj Na hrane na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov v období od 11. do 16. januára.

(tasr, joj)