V systéme stravných poukážok može nastať „posun v čase“

Nielen štvordňový pracovný týždeň rezonuje v súvislosti s navrhovanými zmenami Zákonníka práce. Rovnaký januárový dátum priniesol ešte snahu o dve jeho korekcie, obe od opozičných zoskupení poslancov. Prvá navrhuje, aby sa stravné poukážky (takzvané gastrolístky) alebo finančný príspevok na stravovanie poskytovali pozadu.

demonštranti transparenty Ilustračné foto: Pavel Neubauer/TASR

V súčasnosti platí, že stravné poukážky sa poskytujú zamestnancovi vopred (spravidla na začiatku mesiaca) s odôvodnením, že to vyplýva z ich názvu, z povahy ich určenia a inak sa zamestnanci nebudú mať za čo stravovať. To by sa mohlo zmeniť.

Po novom by totiž každý, kto má na stravné nárok, dostal gastrolístky alebo príspevok za reálny počet odpracovaných dní až v nasledujúcom mesiaci. „Dôvodom takejto navrhovanej zmeny je odstránenie viacerých aplikačných problémov,“ vysvetľujú v materiáli zákonodarcovia za SaS Marián Viskupič, Vladimír Ledecký a Vladimíra Marcinková s tým, že nadobudnutie účinnosti sa navrhuje k 1. júnu 2024.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.