Stravné od októbra stúplo už druhýkrát v tomto roku. Gastrolístok sa pomaly blíži k šiestim eurám
Ide o reakciu na ceny jedál a nealka reštauračných zariadení. Zákon totiž pamätá na to, že pokiaľ tieto ceny vzrastú o viac ako päť percent od mesiaca, na základe ktorého sa naposledy zvyšovali sumy stravného, musí sa to odraziť aj na stravnom.
Slováci aktuálne siahajú pri nákupe potravín do vrecka hlbšie, keďže dražejú. Ich ceny nepretržite rastú už tretí rok. To, samozrejme, tlačí aj na výšku stravného, keďže stravovacím zariadeniam stúpajú náklady. Pocíti to spotrebiteľ, ktorý už nakupuje denné menu za sumu šplhajúcu sa k desiatim eurám.
"Minimálna hodnota stravovacej poukážky sa zo súčasnej sumy 5,48 eura zvýši na 5,85 eura," informovalo ešte v lete na svojom portáli ministerstvo práce. Následne iniciovalo legislatívny proces, ktorý bolo možné pripomienkovať do 1. augusta.
Sumy stravného pri pracovných cestách boli pritom len nedávno zvýšené s účinnosťou od 1. júna 2023. "Už v júni však dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní hodnotu 105,8, čo predstavuje zvýšenie o 5,8 percentuálneho bodu oproti základni (za základňu sa považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného)," odôvodňuje rezort.
Tým bola splnená podmienka pre zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách v zmysle zákona o cestovných náhradách.
Návrhom opatrenia sa suma stravného zvýšila nasledovne:

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce 75 percent stravného pre pracovné cesty v trvaní 5 až 12 hodín. Pri sume stravného 7,80 eura bude teda minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,85 eura. Zákonník práce však určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa teda môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku aj vo vyššej hodnote.
Aj zamestnancov, ktorí si namiesto stravného lístka vybrali príspevok na stravovanie, pocítia zmeny. Majú totiž nárok na najmenej 55 percent z ceny jedla a maximálne na 55 percent zo sumy stravného v kategórii päť až dvanásť hodín trvania pracovnej cesty. Minimálna suma zo strany zamestnávateľa bude predstavovať 3,22 eura.
Najvyšší možný príspevok bude 4,29 eura. Rovnakú sumu si môžu do daňových výdavkov zahrnúť za každý odpracovaný deň aj podnikatelia. Počíta sa totiž ako 55 percent z hodnoty päť až dvanásť hodín trvajúcej pracovnej cesty.
Dôležité poznatky k stravnému všeobecne:
Kedy vznikne na stravné nárok?
Zamestnanec má nárok na stravné, ak jeho pracovná cesta trvá najmenej 5 hodín v rámci jedného kalendárneho dňa. Stravné je určené pevnou sumou pre jednotlivé časové pásma a z tohto dôvodu sa jeho použitie zo strany zamestnanca nepreukazuje. Ak v rámci jedného kalendárneho dňa zamestnanec vykoná niekoľko tuzemských pracovných ciest, nárok na stravné sa posudzuje za každú pracovnú cestu samostatne.
Ako je to pri pracovnej ceste, ktorá trvá niekoľko dní?
Pri viacdňovej tuzemskej pracovnej ceste sa každý kalendárny deň vo vzťahu k nároku na stravné posudzuje samostatne. "Ak zamestnanec, ktorému častá zmena pracoviska vyplýva z osobitnej povahy povolania, vykoná počas kalendárneho dňa viac pracovných ciest, z ktorých každá trvá menej ako päť hodín, pričom celkový súčet trvania týchto pracovných ciest je päť hodín a viac, patrí zamestnancovi stravné za celkový čas trvania týchto pracovných ciest," vysvetľuje rezort práce.
Existujú výnimky?
So zamestnancom, ktorému častá zmena pracoviska vyplýva z osobitnej povahy povolania, možno dohodnúť v pracovnej zmluve alebo v dohode o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru iné podmienky poskytovania stravného oproti zákonnej úprave, respektíve aj nižšie sumy stravného oproti štátom garantovanej výške, najviac však o päť percent.
Ako vyzerá bezplatne zabezpečené stravovanie?
Zamestnanec na toto stravovanie nemôže mať výdavok, musí byť poskytnuté zamestnancovi preukázaným spôsobom a nie je stanovená jeho hodnota (cena) – ide o nepeňažné plnenie.
Zabezpečené bezplatné stravovanie v celom rozsahu znamená zabezpečenie troch hlavných jedál počas tuzemskej pracovnej cesty a kalendárneho dňa, čo znamená raňajky, obed a večera.
Môže zamestnávateľ stravné krátiť?
Nárokové stravné sa zamestnancovi kráti, ak má zamestnanec preukázateľne zabezpečené na tuzemskej pracovnej ceste čiastočné bezplatné stravovanie.
Stravné sa kráti o vypočítanú nominálnu hodnotu, ktorá sa vypočíta zo stravného pre časové pásmo nad 18 hodín.
Za bezplatne zabezpečené raňajky o 25 %.
Za bezplatne zabezpečený obed o 40 % .
Za bezplatne zabezpečenú večeru o 35 %.
Čo nie je zabezpečenie stravovania?
Ide o poskytnutie obvyklého pohostenia (káva, obložený chlebík, obložená žemľa, minerálna voda a podobne). Stravné slúži zamestnancovi na zabezpečenie si teplého jedla.
Existujú aj výnimky pre nekrátenie stravného?
Stravné sa v prípade bezplatne zabezpečeného jedla nekráti, ak zamestnanec stravovanie nemohol využiť z nejakých vážnych a opodstatnených dôvodov, ktoré nezavinil (napríklad skorší odlet lietadla, plnenie úloh zamestnávateľa v čase podávania bezplatného stravovania a podobne).
Ak zamestnanec z dôvodov, ktoré nezavinil, nemohol zabezpečené jedlo prevziať, má právo tieto dôvody uviesť vo vyúčtovaní tuzemskej pracovnej cesty, aby to zamestnávateľ posúdil.
Kedy nárok na stravné nevzniká?
Počas dohodnutého prerušenia tuzemskej pracovnej cesty na žiadosť zamestnanca v období pred začiatkom výkonu práce na pracovnej ceste alebo v období po skončení výkonu práce na pracovnej ceste a pri prerušení tuzemskej pracovnej cesty z dôvodu návštevy rodiny.
Portál podnikajte.sk zároveň pripomína, že od roku 2023 sa stravné lístky poskytujú v elektronickej forme (vo forme elektronickej stravovacej karty). "Výnimkou povinnej elektronizácie lístkov je situácia, že použitie stravovacej poukážky v elektronickej forme zamestnancom počas pracovnej zmeny na pracovisku alebo v jeho blízkosti nie je možné," dopĺňa. Vzdialenosť, ktorá by bližšie špecifikovala „blízkosť“, však v zákone nie je definovaná.