Hospodárstvo Ruska rastie rýchlejšie ako ekonomiky všetkých krajín G7. Udržateľnosť je však veľkým otáznikom

Minuloročný rast ruskej ekonomiky prekonal predpovede mnohých ekonómov. Navyše sa očakáva, že v aktuálnom roku dôjde k podobnému zväčšeniu tamojšej produkcie. Hlavnou príčinou je mohutné zbrojenie, no aj to je len súčasťou väčšej mozaiky. Ekonómovia však upozorňujú, že tempo môže byť príliš vysoké. A samotný rast nevyvážený. Otázka, čo bude s ruským hospodárstvom, keď vojna i zbrojenie skončia, je viac ako opodstatnená.

Rusko si pripomenulo výroèie víazstva nad nacistickým Nemeckom Vladimir Putin v Moskve. Foto: TASR/AP

Stalo sa to už niekoľkokrát a deje sa to znova. Medzinárodný menový fond zvýšil odhady rastu ruskej ekonomiky. Podľa inštitúcie vzrástla v roku 2023 o tri percentá. A o ďalších 2,6 percenta má expandovať v aktuálnom roku, pričom ešte v októbri MMF očakával, že ruská produkcia porastie zhruba dvojnásobne pomalšie. Ruská centrálna banka pritom v novembri minulého roka predpovedala v roku 2024 tempo rastu do 1,5 percenta. Tamojší rezort hospodárstva je o niečo optimistickejší.

Predpovede MMF sú zároveň podstatne pozitívnejšie ako Svetovej banky, ktorá začiatkom tohto mesiaca uviedla, že v roku 2024 očakáva ruský rast o 1,3 percenta.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami