Všimnite si, za čo Applebaumová so Snyderom Tuckera Carlsona nekritizujú

Ešte skôr, ako americký komentátor Tucker Carlson zverejnil na sieti X svoj dvojhodinový rozhovor s Vladimírom Putinom, bolo zrejmé, že Carlsonovi kritici, ľudia, ktorí dnes tvoria akýsi atlantický mainstream, nájdu v rozhovore veľa chýb. Vraj je nudný, Carlson sa ruskému prezidentovi podriadil (čo nie je pravda), už vtedy, keď ho nechal úvodných dvadsať minút bez prestávky rozprávať o histórii a vysloviť plno dezinformácií a lží, ktoré si ignorant z Ameriky ani nevšimne, nieto ešte aby ich na mieste vyvrátil.

Rozhovor Putina s Carlsonom Tucker Carlson a Vladimir Putin: TASR/AP

Napodiv, jediná historická lož, ktorú títo kritici Putinovi dokázali, je, že Poľsko vyprovokovalo v roku 1939 vojnu. Táto veta vyvoláva dojem, že Putin zbavuje Hitlera viny (čo je dojem, ktorý ostatné pasáže vyvracajú).

Výpovednejšie je však to, čo kritici v rozhovore – napríklad našim milovníkom kníh známi americkí autori Anne Applebaumová a Timothy Snyder – nespomínajú a nesnažia sa vyvrátiť. Je to – bez nároku na úplnosť – označenie Majdanu za prevrat v americkej réžii, je to spomienka na americký protiraketový dáždnik (ktorého radar mal stáť v česakých Brdoch) akoby proti Iránu, ale, samozrejme, proti Rusku. Je to rozšírenie NATO až po Ukrajinu a, pravdaže, Britmi a Američanmi vetovaný pokus o mier v marci 2022.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.