Ševčíková: Sloboda je základ tvorivého procesu. Inak by nebolo umenie

 „Sloboda je základ tvorivého procesu. Keby to tak nebolo, nebolo by umenie," hovorí bývalá štátna radkyňa ministerstva kultúry Magdaléna Ševčíková.

Keď bola dieťaťom, túžila sa stať učiteľkou. Na strednej škole vyštudovala chémiu, na vysokej slovenský jazyk, literatúru a výtvarnú výchovu. Učiteľské miesto nedostala, no zamestnala sa v kultúre. 

V Trenčíne organizovala podujatia rôzneho charakteru. „V oblasti mimoškolskej výchovy a vzdelávania sme dosahovali veľmi dobré výsledky vďaka tomu, že sme dokázali flexibilne reagovať na potreby a záujem verejnosti. V našich hudobných, praktických a jazykových kurzoch sme mali ročne cca 400 frekventantov,“ uviedla v rozhovore.

Za najväčší úspech počas pôsobenia na ministerstve kultúry považuje to, že úspešne pracovali na príprave založenia Múzea dizajnu, ktoré v rámci Slovenského centra dizajnu funguje úspešne dodnes.

V rámci rozhovoru sa vyjadrila aj k projektu Európske hlavné mesto kultúry 2026, ktorý bude o dva roky hostiť Trenčín. Viac o jej živote a bohatých skúsenostiach sa dočítate v exkluzívnom rozhovore pre Trenčiansky Štandard: