Na žurnalistu Šimečku podáva Smer trestné oznámenie za hanobenie národa. Predseda PS hovorí o útoku na nezávislých novinárov

Diskusia Iniciatívy Zastavme ich bratia! Martin Milan Šimečka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Strana Smer odovzdala na generálnej prokuratúre trestné oznámenie na Martina M. Šimečku pre podozrenie z hanobenia národa. Dôvodom sú podľa vedúceho úradu vlády Juraja Gedru výroky komentátora Denníka N Šimečku na adresu slovenského národa.

Šimečka totiž podľa Gedru v jednej z diskusii na adresu predsedu vlády Roberta Fica (Smer) povedal: „Tento premiér malého národa, zbabelého, ktorý nikdy nebojoval…“. Následne doplnil ďalšiu citáciu Šimečku: „Mal som povedať, že Slováci sú národ zbabelcov, nie zbabelý národ.“

„Myslím si, že takéto slová nemali nikdy odznieť vo verejnom priestore,“ povedal Gedra. Výroky Šimečku podľa neho prekročili hranicu trestnoprávnej zodpovednosti. Zároveň doplnil, že Šimečka sa pravidelne oplzlo, nedôstojne a dehonestujúco vyjadruje o iných ľuďoch s iným názorom, čo prilieva olej do ohňa v rozdelenej spoločnosti.

Ďalší člen Smeru, poslanec Richard Glück Šimečkov výrok označil za lož. Uviedol, že ho znervózňuje, že „Šimečka použil rétoriku veľmi podobnú ľudákom alebo ľuďom, ktorí dodnes sympatizujú s režimom Tisa, s režimom slovenského štátu“. Podľa Glücka mal Martin Šimečka označiť Slovenské národné povstanie za lokálny vojenský konflikt, ktorý sa obmedzoval na okolie Banskej Bystrice.

Poslanec takisto uviedol, že vďaka odvahe slovenského národa sa našli peniaze aj pre Martina M. Šimečku. Glück sa vyjadril, že novinár dostal 1,1 milióna eur cez Nadáciu Milana Šimečku.

„Ja sa pýtam, prečo mu peniaze nesmrdeli, keď sú také zbabelé,“ povedal Glück.

Martin M. Šimečka je synom filozofa, spisovateľa a disidenta Milana Šimečku. Novinár nefiguruje v správnej rade Nadácie Milana Šimečku a nie je známe, že by sa nachádzal v inom dozornom orgáne. Organizácia získala v roku 2023 z Fondu na podporu umenia, Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a rozpočtu ministerstva kultúry 69-tisíc eur.

Šimečka vníma trestné oznámenie ako pokus o jeho zastrašenie. Podľa neho na rad prídu ďalší novinári. „Iba odkazujem všetkým svojim kolegom, aby sa nebáli,“ povedal agentúre TASR.

Strana Smer vyzvala lídra Progresívneho Slovenska (PS) Michala Šimečku, aby sa vyjadril k výrokom svojho otca. „Toto nie je cesta, ako sa buduje nejaké národné povedomie,“ poznamenal Gedra.

Šéf PS reagoval, že trestné oznámenie je útokom na nezávislých novinárov. „Môjho otca za jeho názory prenasledovali komunisti, Mečiar a teraz sa pridáva aj Smer,“ uviedol na sociálnej sieti. Podľa neho ide o lacnú demonštráciu sily a „pokus o odpútanie pozornosti od ich vlastných káuz“. Spýtal sa, či predstavitelia Smeru predviedli komédiu, frašku alebo úplnú hanbu.

Na tlačovke Smeru sa zúčastnili okrem vedúceho úradu vlády Gedru aj šéf premiérových poradcov a poslanec Erik Kaliňák, štátny tajomník rezortu obrany Igor Melicher a poslanec, ktorý zodpovedá za strategickú komunikáciu a najnovšie je podľa Šimečku  „aj odborníkom na znásilnenia“ Richard Glück.

Šéf PS sa spýtal, či „títo štyria ľudia platení z daní občanov nemajú na práci nič lepšie, ako šikanovať novinárov“.

(sita, lh)


Ďalšie články