Hazard je v Prešove stále aktuálna téma. Obyvatelia o ňom môžu rozhodnúť

PREŠOV – Ukazuje sa, že v Prešove je snaha o znovuzavedenie hazardu silná. Nasvedčuje tomu aj ďalšie všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré visí na úradnej tabuli mesta. Jeho snahou je zrušiť doterajšie platné VZN o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov. 

Hrací automat Ilustračný obrázok Foto: Štefan Puškáš/TASR

Predmetné VZN mesto predkladá na základe prijatej žiadosti od Asociácie zábavy a hier, v ktorej žiadajú zrušiť prijaté VZN ešte z roku 2021 o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov, a umožňuje umiestniť kasína v Prešove. Návrh bol vyvesený 16. 2. 2024.

Koniec lehoty, počas ktorej môžu fyzické a právnické osoby uplatniť pripomienku k návrhu, trvá do 26. 2. 2024. Urobiť tak môžu v písomnej forme, alebo elektronicky na adrese [email protected]

Pripomienky môžu občania uplatniť aj ústne do zápisnice na Mestskom úrade v Prešove u predkladateľa návrhu nariadenia Radka Lapoša, vedúceho odboru financií na Mestskom úrade v Prešove.

Aby však boli akceptované, musia spĺňať požadovanú formu. V pripomienke sa môže navrhnúť nový text, alebo odporučiť úprava textu, doplnenie, zmena, vypustenie alebo spresnenie pôvodného textu. Z pripomienky musí byť zrejmé, kto ju predkladá.

Podľa slov Lapoša je postup písania podobný ako v prípade zmeny zákona. „Ak sa rozhodnete k VZN napísať pripomienku, napíšete, že je to pripomienka k VZN číslo a názov,” vysvetlil vedúci odboru financií. Následne je potrebné napísať návrh: „Navrhujem zmeniť text z pôvodného textu na text, ktorý navrhujete. Pripomienka by mala mať aj zdôvodnenie, prečo tak navrhujete,” dodal.  Pripomienky bude preverovať ešte komisia. Úspešné následne prerokuje zastupiteľstvo. 

Ságu obnovy hazardu v Prešove odštartoval ešte v októbri 2023 návrh VZN o znovuzavedení hazardu poslanca Rudolf Dupkalu. Cieľom návrhu bola regulácia hazardu na území Prešova tak, aby nedošlo k plošnému zákazu hazardu v meste. Podľa jeho návrhu by mesto malo mať pod prísnou kontrolou prevádzky hazardných hier. Tak by si zabezpečilo príjem z prevádzok a zabránilo vzniku čierneho trhu s nelegálnymi herňami, kasínami a kvízomatmi. 

V dôvodovej správe tvrdil, že v roku 2020 pribudlo do mestskej pokladnice 480 800 eur, v roku 2025, po vypršaní poslednej licencie, mesto príde aj o posledné príjmy z prevádzkovania hazardných hier. „Dnes mesto Prešov ešte príjmy z hazardných hier má, pretože dobiehajú licencie,” tvrdil v správe. 

Proti Dupkalovmu VZN sa rozpútala výzva pre poslancov mestského zastupiteľstva Zastavme hazard, ktorú podpísalo takmer 6-tisíc ľudí. Autori iniciatívy Peter Beňa, Erik Zbiňovský, Stanislav Gunčaga a Anton Chromík v nej uvádzali, že takzvané ekonomické výhody sú v skutočnosti po započítaní nákladov významnou stratou pre mesto a jeho občanov. „Kriminálna aktivita je medzi hráčmi hazardných hier 18-krát vyššia než vo všeobecnej populácii,” zdôrazňovali. 

Predmetné VZN prekvapujúco pred rokovaním zastupiteľstva (25. 10. 2023) Dupkala stiahol so slovami, že zlyhal v komunikácii a svoj návrh dostatočne nevysvetlil občanom a médiám. Neprešiel však ani mesiac a v hre bol v novembri 2023 nový návrh všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov, ktoré predložilo prekvapivo vedenie mesta.

„Tento návrh nariadenia navrhuje zrušiť doterajšie platné VZN mesta Prešov o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov. Zároveň stanovuje nové pravidlá pre umiestnenie herní a kasín na území mesta Prešov a prevádzkovanie hazardných hier v kasínach,“ písalo sa v dôvodovej správe.

Návrh prerokovala (14. novembra) komisia Mestského zastupiteľstva mesta Prešov pre financie, rozpočet a správu mestských organizácií a obchodných spoločností. Uznesenie však nebolo prijaté. Návrh putoval Mestskej rade mesta Prešov, ktorá ho stopla.

Návrh na liberalizáciu hazardu neprešiel mestskou radou ani začiatkom februára (7. 2. 2024). Materiál napokon stiahli a nebude predložený ani na zajtrajšie (21. 2. 2024) zasadnutie mestského zastupiteľstva. 

V Prešove v súčasnosti platí všeobecne záväzné nariadenie ustanovujúce zákaz prevádzkovania hazardných hier na území mesta. Mestské zastupiteľstvo v Prešove ho prijalo 27. januára 2021 a vyhovelo tak petícii občanov, ktorú vtedy podpísalo 17 357 obyvateľov. Licencie prestali byť prevádzkovateľom vydávané či obnovované a posledná prevádzka v meste má byť zatvorená 27. augusta 2024.


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok