V Bratislave má pribudnúť nová atrakcia. Splní výťah iba jednorazový, alebo trvalejší účel?

BRATISLAVA – Okolie podhradia a parlamentu by sa mohlo zatraktívniť plánovaným výťahom spájajúcim tieto dve lukratívne časti Bratislavy. Výťah ako súčasť rozostavanej Vydrice by mal zrealizovať investor Lucron.

Snímka obrazovky 2024-02-21 123741 Nová atrakcia spojí Bratislavský hrad s novou štvrťou Vydrice. Vizuál: Lucron

V súčasnosti sa dokončuje prvá etapa novej štvrte Vydrica, ktorá prinesie nové bývanie, verejný priestor vrátane obchodov. Výstavba má vrátiť niekdajšiu historickú lokalitu pod hradom do lepšieho využitia, ako tomu bolo doposiaľ.

K tejto vízii by mal pomôcť plánovaný výťah, ktorý by pritiahol nielen obyvateľov hlavného mesta, ale hlavne turistov. „Vizuálna podoba výťahu na hrad, ako sme ju predstavili verejnosti, je zatiaľ našou víziou a realizácia závisí od mnohých externých faktorov, takže uvádzať konkrétne detaily, vrátane termínu výstavby, je v súčasnej dobe predčasné,“ vysvetlil Bratislavskému Štandardu Head of Marketing & PR Lucron, zástupca Vydrica Development Pavel Baslík.

Investor podniká všetky potrebné kroky k tomu, aby mohol s realizáciou stavby výťahu začať v dohľadnej dobe. Prioritou je však dokončenie prvej fázy Vydrice, kde má byť aj spodná nástupná stanica výťahu a horná pri parlamente.

„Realizácia predpokladá najmä vysporiadanie majetkovo-právnych vzťahov mimo územia Vydrice a súčinnosť zainteresovaných externých partnerov, ktoré môžu predlžovať všetky súvisiace procesy a oddialiť spustenie realizácie. Z uvedených dôvodov podnikáme kroky, ktorých cieľom je umožniť začiatok realizácie hradnej spojky kedykoľvek v budúcnosti, ale nie nevyhnutne v priebehu dokončovacích prác na aktuálne prebiehajúcej prvej etape, ktorú plánujeme kolaudovať v tomto roku,“ informoval Pavel Baslík.

Celková investícia bude zrejme vysoká, keďže iba budova dolnej nástupnej stanice má stáť 650-tisíc eur. Či nová atrakcia splní svoj účel, sa bude odvíjať od úzkej spolupráce medzi hlavným mestom a prevádzkovateľom. Vzhľadom na jeho pomerne krátku jazdnú dĺžku, obmedzené vyhliadkové možnosti spojené s priľahlými obytnými zónami pod hradom, Dunajom a Petržalkou bude veľmi náročné udržať dlhodobý záujem.