Google pozastavil funkciu chatbota Gemini generovať obrázky pomocou umelej inteligencie

Google pozastavil funkciu chatbota Gemini generovať obrázky pomocou umelej inteligencie. K tomuto kroku pristúpil deň po tom, ako sa ospravedlnil za nepresnosti pri niektorých vyobrazeniach historických postáv.

Používatelia Gemini počas posledných dní zverejňovali na sociálnych sieťach obrázky s historickými vyobrazeniami, na ktorých dominovali rasovo-rôznorodé postavy, hoci v skutočnosti v daných situáciách dominovali osoby so svetlou pleťou. The Verge napríklad uvádza, že Gemini vygeneroval obrázky otcov zakladateľov USA či nemeckých vojakov z nacistickej éry ako ľudí z rôznych etník.

Mnohí ľudia následne Google obvinili, že nadmerne koriguje generovanie obrázkov postáv aj v nevhodnom kontexte, aby nebolo možné ho obviniť z rasovej zaujatosti. „Už riešime nedávne problémy s funkciou generovania obrázkov Gemini. Kým ich vyriešime, pozastavíme generovanie obrázkov s postavami a čoskoro vydáme vylepšenú verziu,“ uviedol Google na sociálnej sieti X.

Podľa predchádzajúcich štúdií majú generátory obrázkov pomocou umelej inteligencie tendenciu častejšie generovať obrázky, ktoré obsahujú rasové a rodové stereotypy. Zároveň častejšie generujú vyobrazenia osôb svetlejšej pleti, keď dostanú pokyn vygenerovať osoby v rôznych kontextoch bez bližšej špecifikácie.

(tasr, ap)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac