V parlamente sa začalo druhé čítanie k novele Trestného zákona

V parlamente sa začalo druhé čítanie k novele Trestného zákona. Poslanci majú o návrhu rokovať až do úplného prerokovania vrátane hlasovania. Do rozpravy v druhom čítaní sa prihlásilo 13 poslancov, skrátená bude na 12 hodín.

Z novely vyplýva, že pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, by sa mali uplatňovať doterajšie premlčacie doby, a to 20 rokov. Plénum sa návrhu venuje v skrátenom legislatívnom konaní. Vláda navrhla účinnosť úpravy od 15. marca, čiže k rovnakému dátumu, ku ktorému má nadobudnúť účinnosť „veľká novela“ Trestného zákona schválená 8. februára.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac