Europoslanci vyjadrili solidaritu s ľuďmi v Rusku. Vyzvali EÚ, aby podporovala tamojšiu demokratickú opozíciu

Ruský ľud nemožno zamieňať s "vojnychtivým, autokratickým a kleptokratickým režimom Kremľa". Europoslanci vyjadrili solidaritu s ľuďmi v Rusku i mimo neho, ktorí aj napriek represiám a vážnym osobným dôsledkom majú odvahu hovoriť pravdu.

Vo štvrtok v Štrasburgu dôrazne odsúdili vraždu Alexeja Navaľného, vyjadrili plnú podporu vdove Júlii Navaľnej v odhodlaní pokračovať v manželovej práci a vyzvali EÚ, aby podporovala demokratickú opozíciu v Rusku.

Uznesenie podporilo 506 poslancov, deviati boli proti a 32 sa hlasovania zdržalo, pričom plnú trestnú a politickú zodpovednosť za Navaľného smrť prisúdilo ruskému štátu a prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac