Svetové ceny kakaa sa vyšplhali na rekordnú úroveň

Svetové ceny kakaa sa vyšplhali na rekordnú úroveň, výrobcovia cukroviniek preto znižujú jeho podiel vo svojich výrobkoch. Niektorí začali vyrábať čokoládu bez čokolády, nahrádzajú kakaové maslo napríklad palmovým olejom.

čokoláda Ilustračná fotografia. Foto: Pexels.com

Najväčší svetoví producenti, najmä v západnej Afrike, dlhodobo zápasia so suchom a rastlinnými chorobami, čo znižuje produkciu kakaa. Z tohto dôvodu sa jeho cena (zmlúv na budúce dodávky) zvýšila zo stabilných 3 500 dolárov za metrickú tonu na viac ako šesťtisíc dolárov.

Spoločnosti pravidelne premietajú vyššie náklady do cien pre konečných spotrebiteľov, keďže čokoláda nie je základnou potravinou.

Niektorí výrobcovia však uvažujú originálnejšie. Firma Nestlé v Británii uviedla na trh čokoládové tyčinky Aero, ktoré obsahujú vzduchové bublinky, čo znižuje hmotnosť pri rovnakých rozmeroch čokolády, a tým aj potrebné množstvo kakaového masla a kakaa.

Spoločnosť Mars vlani zmenšila tyčinku Galaxy o desať gramov bez upozornenia zákazníkov. „Aktívne sa snažíme nájsť spôsoby, ako absorbovať rastúce náklady na suroviny a prevádzku,“ uviedol hovorca spoločnosti Mars Wrigley UK. „Zníženie veľkosti našich výrobkov nie je rozhodnutie, ktoré by sme prijali ľahko.“

(bloomberg)