Ukrajina tvrdí, že vo februári zostrelila rekordný počet ruských lietadiel

Ukrajina tvrdí, že vo februári zostrelila rekordný počet ruských lietadiel. Rusko tvrdenia zatiaľ nekomentovalo.

 „Obrancovia našej oblohy dosiahli najlepšie výsledky v zostreľovaní ruských lietadiel od októbra 2022,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Vo februári bolo zostrelených desať SU-34, dve Su-35 a jedno lietadlo A-50. Tri lietadlá Su-34 boli zostrelené v noci, ktoré „odpaľovali riadené strely na pozície našej pechoty na východe“, informoval veliteľ pozemných síl Olexandr Pavľuk. Ďalšie lietadlo A-50 zostrelili v januári.

Tieto tvrdenia dajú ťažko overiť, ale ruskí vojnoví blogeri sa zmienili o zničení lietadla A-50, hoci to pripísali priateľskej paľbe do vlastných radov.

Britské ministerstvo obrany sa v utorok tiež zmienilo o dvoch zostrelených lietadlách A-50. Poznamenalo, že tieto prípady „donútili ruských predstaviteľov, ktorí robia rozhodnutia, uvažovať o bezpečnejších oblastiach operácií“.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac