Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé stíhačky F-16. Nemajú však kde pristávať

Delegácia vedúcich predstaviteľov ministerstva obrany a ozbrojených síl na čele s ministrom obrany Robertom Kaliňákom sa vo fabrike spoločnosti Lockheed Martin v americkom Greenville v Južnej Karolíne zúčastnila na odovzdávacom ceremoniáli prvých dvoch kusov stíhacích lietadiel F-16 Block 70 slovenským ozbrojeným silám. Foto: Ministerstvo obrany SR Delegácia vedúcich predstaviteľov ministerstva obrany a ozbrojených síl na čele s ministrom obrany Robertom Kaliňákom sa vo fabrike spoločnosti Lockheed Martin v americkom Greenville v Južnej Karolíne zúčastnila na odovzdávacom ceremoniáli prvých dvoch kusov stíhacích lietadiel F-16 Block 70 slovenským ozbrojeným silám. Foto: Ministerstvo obrany SR

Slovensko si v Spojených štátoch prevzalo prvé dve stíhačky F-16. Celkovo by naše ozbrojené sily mali v priebehu nasledovných rokov dostať 14 až 18 kusov. Problémom ale zostáva, že stroje zatiaľ nemajú kde pristávať.

Delegácia vedúcich predstaviteľov ministerstva obrany a ozbrojených síl na čele s ministrom obrany Robertom Kaliňákom sa vo fabrike spoločnosti Lockheed Martin v americkom Greenville v Južnej Karolíne zúčastnila na odovzdávacom ceremoniáli prvých dvoch kusov stíhacích lietadiel F-16 Block 70 slovenským ozbrojeným silám.

„Obe lietadlá – jednomiestny model s označením ‚C‘ a dvojmiestny model s označením ‚D‘ – sa budú pred ich príletom na Slovensko v USA využívať na výcvik slovenských technikov pre údržbu tohto typu lietadiel. Takýto výcvik je pre personál Vzdušných síl OS SR kľúčový pre zabezpečenie bezproblémovej integrácie a efektívnej prevádzky slovenskej letky lietadiel F-16,“ uviedol rezort.

Nová éra slovenského letectva

Minister Robert Kaliňák a viceprezident a generálny manažér Integrovanej stíhacej skupiny spoločnosti Lockheed Martin OJ Sanchez deklarovali, že dodaním týchto lietadiel sa pre Slovensko začne nová éra jeho nadzvukového letectva.

Slovensko sa navyše dodaním stíhacích lietadiel F-16 stane prvou európskou krajinou, ktorá bude disponovať touto najnovšou verziou Fighting Falcon. Stíhacie lietadlá F-16 Block 70 nám pomôžu opäť zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky vlastnými kapacitami.

„Lietadlo F-16 Block 70 predstavujúce vyspelú technickú spôsobilosť 21. storočia prinesie Slovensku na najbližšie desaťročia ten najvyšší štandard bezpečnosti vzdušného priestoru,“ ubezpečilo ministerstvo s dodatkom, že prvé z týchto lietadiel sa budú na Slovensko postupne dodávať od druhého kvartálu tohto roka.

Zlyhanie ministra Naďa

Problémom však zostáva, že vojenské letisko Sliač, na ktorom majú tieto lietadlá pristávať, sa zrejme tento rok stále nepodarí zrekonštruovať.

„Aj keď budeme naďalej pokračovať v najvyššom tempe, aj keď to zrýchlime, keď sa o to začneme starať. Pretože predchádzajúca vláda sa nestarala, tak teoreticky môžeme začať v lete,“ priznal začiatkom februára Kaliňák. 

Štandard ešte vlani upozornil na interný dokument ministerstva obrany, podľa ktorého kompetentní vážne pochybujú, že Slovensko dokáže v roku 2024 pripraviť leteckú základňu Sliač na prijatie nových stíhačiek. Vtedajší minister Jaroslav Naď sa navonok tváril, že všetko je v poriadku. Podľa dokumentu však dovnútra rezortu považoval nepripravenosť letiska za obrovské zlyhanie.

„Projekt bol vládou Petra Pellegriniho absolútne zanedbaný a my sme mali tri roky na to, aby sme pripravili všetku dokumentáciu a realizovali všetky stavebné kroky,“ argumentoval Naď.

Jeho predchodca Peter Gajdoš (nominant SNS) pritom sľuboval, že sa rekonštrukcia stihne už do roku 2022.

Nedostatočná Kuchyňa

Uvažuje sa, že stroje by mohli byť dočasne umiestnené na letisku v Kuchyni na Záhorí. Podľa informácií Štandardu však táto lokalita nie je vhodná. Prichádzalo by tu totiž ku kríženiu koridorov civilných letísk vo Viedni a v Bratislave. Do Kuchyne by sa navyše museli presunúť piloti a technický personál zo Zvolena.

Minister obrany Robert Kaliňák začiatkom februára vyhlásil, že Slovensko možno objedná ďalšie štyri americké stíhačky F-16. V takom prípade by sme však museli nájsť ďalších zhruba pol miliardy dolárov, čo je zhruba štvrtina celého ročného obranného rozpočtu Slovenska.

Pôvodný kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrela ešte tretia vláda Roberta Fica koncom roka 2018. Stroje by mali Slovensko stáť 1,6 miliardy dolárov.

Delegácia vedúcich predstaviteľov ministerstva obrany a ozbrojených síl na čele s ministrom obrany Robertom Kaliňákom sa vo fabrike spoločnosti Lockheed Martin v americkom Greenville v Južnej Karolíne zúčastnila na odovzdávacom ceremoniáli prvých dvoch kusov stíhacích lietadiel F-16 Block 70 slovenským ozbrojeným silám. Foto: Ministerstvo obrany SR


Ďalšie články