Slovensko možno objedná ďalšie štyri stíhačky F-16. Ani pôvodných štrnásť kusov však stále nemá kde pristávať

184046 Prvé stíhacie lietadlo F-16 pre Slovensko je vyrobené. Foto: Web/Ministerstvo obrany

Slovensko možno objedná od USA ďalšie štyri bojové lietadlá F-16. Celkovo by sme tak v priebehu nasledovných rokov dostali 18 kusov. Ak by k rozšíreniu zákazky prišlo, rezort obrany by musel nájsť ďalšie stovky miliónov eur. Diskusia na túto tému sa otvára v čase, keď stroje ani nemajú kde pristávať.

Slovensko možno objedná ďalšie štyri americké stíhačky F-16. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) to avizoval v utorkovom rozhovore pre RTVS. „Môže dôjsť k diskusii o posilnení krídla F-16 zo štrnástich možno na osemnásť,“ skonštatoval šéf rezortu v relácii Rádia Slovensko Otvorene s Annou Vargovou.

Ak by prišlo k zvýšeniu počtu bojových lietadiel, naša krajina by musela nájsť ďalších zhruba pol miliardy dolárov, čo je zhruba štvrtina celého ročného obranného rozpočtu Slovenska.

Pripomeňme, že pôvodný kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Stroje by mali Slovensko stáť 1,6 miliardy dolárov.

Ešte nemáme ani letisko

Kaliňákove čerstvé vyjadrenia prichádzajú krátko po tom, ako priznal, že strategické vojenské letisko Sliač, na ktorom majú tieto lietadlá pristávať, sa zrejme nepodarí zrekonštruovať ani tento rok.

„Aj keď budeme naďalej pokračovať v najvyššom tempe, aj keď to zrýchlime, keď sa o to začneme starať. Pretože predchádzajúca vláda sa nestarala, tak teoreticky môžeme začať v lete,“ doplnil Kaliňák. 

V roku 2019 vtedajší minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) sľuboval, že sa rekonštrukcia stihne do roku 2022.

Štandard ešte vlani upozornil na interný dokument ministerstva obrany, podľa ktorého kompetentní vážne pochybujú, že Slovensko dokáže v roku 2024 pripraviť leteckú základňu Sliač na prijatie nových stíhačiek. Vtedajší minister Jaroslav Naď sa navonok tváril, že všetko je v poriadku. Podľa dokumentu však dovnútra rezortu považoval nepripravenosť letiska za obrovské zlyhanie.

„Projekt bol vládou Petra Pellegriniho absolútne zanedbaný a my sme mali tri roky na to, aby sme pripravili všetku dokumentáciu a realizovali všetky stavebné kroky,“ argumentoval Naď.

Rezort obrany zvažuje umiestniť nové stroje na letisku v Kuchyni, ktoré sa nachádza na Záhorí.

Podľa informácií Štandardu však táto lokalita nie je vhodná. Prichádzalo by tu totiž ku kríženiu koridorov civilných letísk vo Viedni a v Bratislave. Do Kuchyne by sa navyše museli presunúť piloti a technický personál zo Zvolena.

Ozbrojené sily SR očakávajú dodanie prvých troch stíhačiek F-16 už čoskoro. „V roku 2024 budú dodané tri stíhacie lietadlá F-16, a to v druhom kvartáli roka,“ priblížilo ministerstvo obrany s dôvetkom, že pre tento rok je to konečný počet.

Minister obrany úradníckej vlády Martin Sklenár ešte minulý rok v septembri navštívil v americkom meste Greenville v Južnej Karolíne fabriku spoločnosti Lockheed Martin, kde bolo slovenskej delegácii vrátane slovenských pilotov oficiálne predstavené prvé slovenské lietadlo tohto typu.

Pred F-16 hovoril o Patriotoch

Navýšenie počtu F-16 nie je prvým veľkým obchodom s Američanmi, o ktorom hovorí minister. Len pred niekoľkými dňami v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 uviedol, že Slovensko rokuje s USA o dodaní systémov protivzdušnej obrany (PVO) Patriot.

„Nemôžeme ostať len pri tom, že budeme chrániť len strategické ciele […] Ale je nevyhnutné, aby každý občan mal túto ochranu, tento dáždnik, pretože on si platí dane na ministerstvo obrany,“ povedal Kaliňák a dodal, že práve PVO by mala byť zo všetkých zložiek armády najmasívnejšia.

Ak by nimi chcel pokryť celé Slovensko, štyri komplety by stáli asi štyri miliardy eur. Na ich obstaranie by rád využil 700-miliónovú zľavu od USA za darovanie migov Ukrajine. Nie je pritom zrejmé, ako sa k tejto alternatíve stavia Washington.


Ďalšie články