Izrael prekročil hranicu. V Gaze sa odohráva katastrofa podobná Mariupoľu a Aleppu

Israel Palestinians Izraelské vojačky sa v pondelok 19. februára 2024 odfotili na pozícii na hranici s pásmom Gazy v južnom Izraeli. Foto: TASR/AP

Izrael sa pri svojej odpovedi na októbrový útok Hamasu v Pásme Gazy už dávno prestal ovládať. Takto obrana ani primeraná odveta nevyzerajú. Pri pohľade na kľúčový parameter, počet civilných obetí, napríklad postupuje horšie ako Rusko na Ukrajine. Európski aj americkí predstavitelia na to buď nereagujú alebo reagujú len verbálnym pokarhaním. A to je problém.

Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok vyhlásil, že Izrael od začiatku vojny v Gaze zabil viac ako 25-tisíc palestínskych žien a detí. Reagoval tým na otázku, ktorú dostal počas výpovede pred výborom Snemovne reprezentantov USA pre ozbrojené sily.

Keďže Austin zodpovedá za armádu a má po prezidentovi najlepšie spravodajské informácie, z jeho vyhlásenia, ktoré sa dostalo na titulky svetových médií, sa expresne rýchlo stala PR katastrofa.

Už po pár hodinách preto prišiel čas na žehlenie. Dvojnásobné. Hovorkyňa jeho rezortu Sabrina Singhová spresnila, že šéf Pentagónu len reprodukoval čísla palestínskeho ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré je ovládané Hamasom, a teda, že v podstate ani nemal na mysli ženy a deti, ale všetky obete ako také.

Natískajú sa dve otázky a jedna poznámka, ktoré sprevádza podozrenie, že Spojené štáty o skutočnom rozsahu civilných obetí veľmi dobre vedia a zahmlievajú: Naozaj minister nerozumel prostej otázke? Skutočne si myslí, že výbor sa ho pýta na tvrdenia Hamasu dohľadateľné za pár sekúnd a nie na vlastné informácie? A mimochodom, poznámka pod čiaru: Hamas dnes hovorí celkovo o vyše 30-tisíc, nie 25-tisíc obetiach.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami