Rómovia sa sporia s matovičovcami, kto koho oklamal. Padli dve trestné oznámenia, chystá sa ďalšie

Screenshot_1 Peter Pollák st. (zľava), Igor Matovič, Peter Pollák ml. Foto: Facebook

Séria trestných oznámení medzi Úniou Rómov na Slovensku a poslancami Pollákovcami z hnutia Slovensko (bývalé OĽaNO) zrejme tak skoro neskončí. Na polícii sú dve trestné oznámenia a chystá sa aj tretie. Obidve strany sa sporia o výklad 500-eurovej odmeny za účasť v parlamentných voľbách.

Vlani v polovici decembra podala Únia Rómov trestné oznámenie, že obyvatelia rómskych osád sa pre sľuby lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča a poslancov Pollákovcov dostali do problémov. Zároveň vyzvala Matoviča, aby dodržal sľub voči Rómom, ktorí boli podľa predsedu únie Františka Tanka oklamaní.

Nasledovalo trestné oznámenie poslanca Petra Polláka ml. za ohováranie. Šéf únie Tanko v pondelok k nemu vypovedal na polícii v Galante.

„Vnímame to len ako zastierací manéver z ich strany, nakoľko konanie Únie Rómov na Slovensku a Františka Tanka v žiadnom prípade nezakladá skutkovú podstatu trestného činu ohovárania. Naše tvrdenia o volebnej korupcii Matoviča a Pollákovcov vychádzajú len z vyhlásení ich samých a z verejne dostupných výstupov médií,“ napísala únia vo vyhlásení.

Nové trestné oznámenie

Pýta sa tiež, prečo príslušné orgány nezačali pracovať a konať „v nami podanom trestnom oznámení, ktoré Krajská prokuratúra v Prešove postúpila na Úrad špeciálnej prokuratúry vedenej Danielom Lipšicom“.

Po konzultácii s právnym zástupcom Martinom Ribárom pripravuje Únia Rómov ďalšie právne kroky voči konaniu Pollákovcov, Matoviča a hnutia Slovensko, pretože Tanko „čelil z ich strany vyhrážkam a ohováraniu“.

Poslanec parlamentu Peter Pollák ml. odmieta obvinenia z volebnej korupcie. Trestné oznámenie, ktoré podala Únia Rómov, označil v reakcii pre Štandard za klamstvá, za ktoré musí niesť Tanko trestnoprávnu zodpovednosť.

Ďalšie trestné oznámenie, ktoré pripravuje Tanko so svojím advokátom, považuje Pollák ml. za „zúfalé a zavádzajúce tvrdenia, ktoré nemajú s pravdou nič spoločné“. Vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie sa však nechcel k veci bližšie vyjadriť.

Predstavitelia Únie Rómov na Slovensku. Foto: Facebook

Ako vykladať odmenu 500 eur

V kampani pred parlamentnými voľbami prišiel Igor Matovič so sľubom vyplatiť 500 eur ako odmenu každému, kto sa zúčastní volieb bez ohľadu na to, ktorej strane odovzdá svoj hlas.

Kľúčové bolo, že išlo o jednu z podmienok vstupu Matovičovho hnutia do budúcej vlády. Napokon skončilo hnutie v opozícii a stratilo aj možnosť, ako naplniť svoj sľub.

Únia Rómov vlani argumentovala, že ľudia sľubom o odmene uverili, požičali si peniaze od úžerníkov a dostali sa tak do veľkých osobných problémov.

Poslanec parlamentu Pollák ml. tvrdil, že v kampani nehovorili o odmene 500 eur. Podľa neho mali kandidáti pri sebe iba roll-up plagát, kde pravdepodobne spomenuli túto odmenu. Ľudia sa však „málokedy opýtali, ako je to s tými 500 eurami. Mali sme iba roll-up“, povedal Pollák ml.

Matovičovci kupovanie hlasov odmietli

Krátko po voľbách prokuratúra začala preverovať podozrenia z volebnej korupcie, či nedošlo ku kupovaniu hlasov v rómskych osadách na východe republiky. Boli totiž okrsky, kde mala koalícia OĽaNO a priatelia viac ako 90-percentnú podporu.

Matovičovo hnutie kupovanie hlasov poprelo. Líder hnutia o kauze predvolebnej korupcie v osadách tvrdil, že jeho kandidáti v rómskych osadách nekomunikovali tému odmeny 500 eur za účasť vo voľbách. Poukázal pritom na množstvo videí z návštev kandidátov hnutia v osadách, ktoré mali byť dôkazom tejto skutočnosti.

Europoslanec Peter Pollák st. hovoril, že za nevídaným volebným úspechom OĽaNO v rómskych osadách stála intenzívna kontaktná kampaň.

„Opierali sme sa o to, že nás ľudia poznali, vedeli o našej práci v domácom aj Európskom parlamente. Opierali sme sa o to, čo sme za tri roky urobili. Nikto pred nami v osadách neurobil viac. Začali sme stavať vodovody, kanalizácie, cesty. Postavili sme školy a škôlky, zlepšovali sme bývanie,“ povedal vlani Štandardu europoslanec Pollák.

Fico o podplácaní Rómov

O korumpovaní Rómov sa zmienil v januári v parlamente premiér Robert Fico. Vravel, že by hnutie malo prísť o peniaze od štátu, pretože sa dostalo do parlamentu vďaka podplácaniu Rómov.

Poslancovi Pollákovi ml. počas Hodiny otázok povedal, že je korupčník, podvodník a korumpoval ľudí pred parlamentnými voľbami. „Objavujú sa prví svedkovia, ktorí hovoria, koľko peňazí, ako to bolo celé organizované,“ povedal Fico.

Pollák reagoval, že práve Ficova strana bola podľa medializovaných informácií tá, ktorá si kupovala v osadách hlasy. Vytkol mu, že vyťahoval počas kampane Rómov a robil si z toho politickú tému.


Ďalšie články