Nahnevaní Rómovia podávajú trestné oznámenie: Matovič a Pollákovci nás oklamali. Splňte svoje sľuby alebo odstúpte

Peter Pollák a Igor Matovič. Foto: FB/Peter Pollák Peter Pollák a Igor Matovič. Foto: FB/Peter Pollák

Igor Matovič a Pollákovci hrubo a vedome oklamali a zneužili chudobných Rómov. Vo svojom stanovisku to uviedla Únia Rómov na Slovensku, ktorej predstavitelia vo zvýšenej miere dostávajú sťažnosti od obyvateľov rómskych osád. Viacerí z nich sa údajne dostali do finančných problémov, pretože im poslanci za hnutie Slovensko nevyplatili sľúbených 500 eur.

Blížia sa Vianoce, na ktoré sa väčšina obyvateľov Slovenska teší a pripravuje. Istá skupina ľudí však nevie, či sviatky pokoja a pohody skutočne prežije v pokoji a v pohode, pretože „nemá [peniaze] ani na základné potreby, ako je teplé jedlo, bývanie, zimné oblečenie“. V tomto duchu začína svoje stanovisko Únia Rómov na Slovensku, pod ktorým je podpísaný predseda František Tanko. Únia v ňom poukazuje na „dlhodobý a komplexne neriešený“ problém.

Líder hnutia Slovensko (predtým OĽaNO) Igor Matovič a poslanec za hnutie Peter Pollák mladší spolu so svojím otcom, europoslancom Petrom Pollákom, nevyplatili obyvateľom rómskych osád 500-eurový sľub, ktorý im dali výmenou za to, že budú hnutie voliť v septembrových parlamentných voľbách.

„Títo ľudia, ktorí im uverili, si požičali peniaze od úžerníkov a teraz sú vo veľkých osobných problémoch,“ poukazuje rómska únia na dôsledky predvolebného sľubu.

Rekordné čísla vo voľbách a sľub, ktorý nikto nedal

Pollák mladší po voľbách deklaroval, že hnutie – v tom čase ešte OĽaNO – viedlo intenzívnu kampaň v rómskych osadách, poslanci komunikovali s obyvateľmi v rómčine a boli aktívni aj na sociálnych sieťach. Navyše malo byť podľa Polláka mladšieho OĽaNO pre Rómov „najlepšou voľbou, pretože priznalo rómsku platformu Pačivale Roma,“ v rámci ktorej kandidovali za hnutie štyria kandidáti.

„Moment, ktorý mobilizoval ľudí, aby volili, bol Robert Fico,“ tvrdil Pollák mladší s tým, že Rómovia sa podľa neho súčasného premiéra boja.

Za vysokou účasťou Rómov vo voľbách videl líder hnutia snahu bojovať proti hnutiu Republika. Konštatoval, že jeho kandidáti v týchto oblastiach urobili dobrú kampaň a oslovili voliča.

Aj europoslanec Peter Pollák starší v rozhovore pre Štandard povedal, že za nevídaným volebným úspechom OĽaNO v rómskych osadách stála „intenzívna kontaktná kampaň podporená rôznymi informáciami“.

„Opierali sme sa o to, že nás ľudia poznali, vedeli o našej práci v domácom aj Európskom parlamente. Opierali sme sa o to, čo sme za tri roky urobili. Nikto pred nami v osadách neurobil viac. Začali sme stavať vodovody, kanalizácie, cesty. Postavili sme školy a škôlky, zlepšovali sme bývanie,“ vyratúval europoslanec Pollák.

Matovič v čase riešenia kauzy predvolebnej korupcie v rómskych osadách tvrdil, že jeho kandidáti v rómskych osadách nekomunikovali tému odmeny 500 eur za účasť vo voľbách. Poukázal pritom na množstvo videí z návštev kandidátov hnutia v osadách, ktoré mali byť dôkazom tejto skutočnosti.

Tvrdenie, že počas kampane poslanci hnutia nehovorili o 500-eurovej odmene, potvrdil aj Pollák mladší. Podľa neho mali kandidáti pri sebe iba roll-up plagát, kde sa pravdepodobne zmieňovali o tejto odmene. Ľudia sa však „málokedy opýtali, ako je to s tými 500 eurami. Mali sme iba roll-up“, presvedčivo tvrdil mladý poslanec.

„Matovič a Pollákovci hrubo, vedome oklamali a zneužili chudobných Rómov. Vedeli, že nedokážu presne porozumieť ich zavádzajúcim sľubom a že vo vidine rýchleho a jednoduchého získania financií dostanú ich hlasy,“ uviedla Únia Rómov na Slovensku s tým, že v dôsledku zavádzajúcich sľubov sú teraz niektorí rómski voliči v náročnej situácii.

Rómovia sú zúfalí a podávajú trestné oznámenie

„Samozrejme, že každý je zodpovedný za svoje konanie, ale zúfalý človek robí zúfalé činy,“ reagovala únia na margo dôverčivosti voličov hnutia OĽaNO. „Ak by ste boli aj vy v situácii, že nemáte čo dať jesť svojim deťom a niekto vám prisľúbi peniaze v množstve, ktoré vám pomôže na niekoľko mesiacov, tak by ste vo svojej biede využili túto možnosť a aj zapredali svoj volebný hlas,“ obhajujú sa Rómovia.

Únia potvrdila, že majú zdokumentovaných viacero prípadov negatívneho vplyvu nenaplnených predvolebných sľubov na rómskych voličov OĽaNO. „Dnes podávame v tejto záležitosti aj trestné oznámenie na Krajskej prokuratúre v Prešove. Veríme, že príslušné orgány celú záležitosť vyšetria a zodpovedné osoby zoberú na zodpovednosť,“ oznámila rómska únia.

Rómovia prostredníctvom svojej únie vyzvali „kompetentných, vládu, splnomocnenca pre rómske menšiny na stretnutie a okamžité rokovanie o možných riešeniach aktuálnych potrieb, aby sa nastavili zdroje z eurofondov na projekty, ktoré konkrétne pomôžu vyriešiť nahromadené problémy“.

„My Rómovia máme už dosť tohto cirkusu, odkazujeme Matovičovi a Pollákovcom: Splňte svoje sľuby! Inak sa hanbite a odstúpte!“ vyzvali poslancov prostredníctvom stanoviska.

Predstavitelia Únie Rómov na Slovensku. Foto: Facebook

Podľa Rómov pre nich hnutie ani splnomocnenec Pollák neurobili nič

Únia Rómov na Slovensku pripomína, že Pollák starší mal počas štyroch rokov na starosti Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Následne spomínajú obdobie vládnej moci hnutia OĽaNO na čele s Matovičom. „Pýtame sa, čo konkrétne urobili pre vyriešenie problémov v rómskych osadách [za ten čas], čo mali zodpovednosť a starosť o túto oblasť? Odpoveď je nič,“ kritizuje únia Matoviča a Pollákovcov.

„Len si dobre žili za vysoký plat splnomocnenca, poslancov národnej rady a europoslanecký plat… Nikto ich nepočul a nevidel obhajovať riešenia pre Rómov, boli neviditeľní! Mladý Pollák sa len prezentuje na sociálnych sieťach a rieši otázky nepodstatné pre voličov, ktorí mu uverili,“ nešetrili v stanovisku kritikou Rómovia.

Pre hnutie OĽaNO boli v tom čase rómske hlasy „lacné a predvolebné sľuby im netreba plniť“, sťažujú sa predstavitelia únie. Poukazujú pritom nielen na mladšieho Polláka, ale aj na ostatných rómskych poslancov hnutí, ktorí podľa nich „Matovičovi bezhlavo slúžia ako verní psíci, brešú a hryzú na povel svojho pána, ale nepomáhajú a neriešia veci“.

„Zrádzajú svoju komunitu a zneužívajú najslabších, a to je nielen smutné, ale aj bezohľadné a bezcharakterné,“ ponosujú sa rómski predstavitelia.

Rómovia veria, že nová vláda pochopí ich úsilie a schopnosť byť prínosom pre spoločnosť. „Len potrebujeme konkrétnu a reálnu pomoc, aby sme sa vedeli plnohodnotne zapojiť do života,“ dodali.

Šéf občianskeho združenia Únia Rómov František Tanko spoluzaložil v roku 2010 Stranu Rómskej únie na Slovensku a do roku 2016 jej aj predsedal. Tento subjekt po premenovaní na Princíp kandidoval aj v tohtoročných parlamentných voľbách, v ktorých získal 0,06 percenta. Zaujímavosťou je, že zaň kandidoval aj kontroverzný podnikateľ Mikuláš Vareha.


Ďalšie články