Agrosektor dostane z rozpočtu 76 miliónov eur

Až 76 miliónov eur zo štátneho rozpočtu získa agrosektor. Informoval o tom minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč.

Richard Takáč. Foto: Jakub Kotian/TASR Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč. Foto: Jakub Kotian/TASR

Doplnil, že ide o druhú najvyššiu sumu v histórii pre tento sektor za 30 rokov. K ďalšej podpore si podľa šéfa rezortu treba pripočítať aj odvodovú úľavu v sume okolo 30 miliónov eur.

Minister upresnil, že najväčšia suma v rámci podpory zo štátneho rozpočtu pôjde pre poľnohospodárov, potravinárov a lesníkov. Suma pre agrosektor je rozdelená do troch základných kategórií. Prvou je štátna pomoc, v ktorej rezort rozdelí viac ako 60 miliónov.

Druhou kategóriou „Národné podpory“ sa prerozdelí viac ako osem miliónov eur. „V rámci služieb verejného záujmu dávame skoro šesť miliónov eur napríklad na chov zubrov, chov chránených plemien koní, ale aj pre Slovenské poľnohospodárske múzeum,“ dodal Takáč.

Tretia obsahuje rezervu so sumou viac ako sedem miliónov eur, ktorá bude slúžiť na kompenzáciu alebo výpadky.

(sita)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac