Štatistici vyčíslili, koľko občanov môže prísť voliť prezidenta

V nadchádzajúcich voľbách prezidenta môže prísť k urnám približne 4,33 milióna občanov SR s trvalým pobytom na Slovensku. Prvé kolo sa koná v sobotu 23. marca.

Informoval o tom Štatistický úrad SR s tým, že najväčšiu skupinu, teda viac ako 60 percent potenciálnych voličov, tvoria ľudia v aktívnom produktívnom veku od 31 až 64 rokov. Spolu to predstavuje 2,62 milióna občanov s trvalým pobytom v niektorom z ôsmich krajov.

„Súčasne k urnám môže prísť viac ako 975-tisíc dôchodcov v poproduktívnom veku, teda 65 a viac rokov. Seniori tak predstavujú viac ako pätinu (22,5 percent) potenciálnych voličov,“ informujú štatistici. Ako ďalej uviedli, najmenej početná je veková skupina mladých voličov od 18 do 30 rokov.

Štatistici tiež pripomínajú, že v prezidentských voľbách môže prvýkrát voliť hlavu štátu takmer 262-tisíc prvovoličov. „Sú to mladí ľudia vo veku od 18 do 23 rokov, ktorí sa stali plnoletými v čase od posledných prezidentských volieb, teda od 31. marca 2019.

Štatistický úrad doplnil, že v prípade, že bude potrebné druhé kolo prezidentských volieb, ktoré sa má uskutočniť 6. apríla, môže sa do neho zapojiť ešte ďalších 2,2 tisíca prvovoličov, ktorí dovŕšia plnoletosť medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb.

(sita)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac