Hračky, hrnčeky, farebné sukne, ale aj nože! V Starej tržnici nájdete všetko

BRATISLAVA – Jar je tu a s ňou prichádzajú do našich životov okrem slnka aj nové inšpirácie. Ako každý rok, tak aj teraz pripravilo OZ Samé Ucho a SAShE podujatie „SAShE v tržninci”. 

Háčkované oblečenie. Foto: Miroslava Pavlíková Háčkované oblečenie od Ivany Crochets. Foto: Miroslava Pavlíková

Čo sa stane, keď sa pred vami zrazu otvoria dvere, za ktorými môžete výrobky, ktoré ste doposiaľ videli len na fotografii na internete, vnímať všetkými piatimi zmyslami?

Výrobky, ktoré šikovní tvorcovia ponúkajú, tak budete mať možnosť nielen vidieť, ale si aj chytiť, ovoňať, ochutnať a vypočuť si o nich detailnejšie podrobnosti, ktoré na internetovej stránke určite nenájdete. Tu sa vám teda rozhodne nestane, že kúpite „mačku vo vreci”! 

Ak chcete urobiť radosť sebe alebo svojim blízkym, tohtoročný výber je naozaj bohatý. Od detských hračiek, šperkov, cez oblečenie a ručne šitú obuv pre celú rodinu až po medové produkty, prírodnú kozmetiku a ekoprodukty, ktoré domáci každý rok nenútene ponúkajú. 

Na jarnom SAShE tento rok môžete nakúpiť a vidieť originálne handmade výrobky nielen od overených každoročných predajcov z celého Slovenska, ale aj od nových talentovaných a kreatívnych ľudí, ktorí s prácou vlastnoručne vyrobených produktov len začínajú. 

Netypickým stánkom, ktorý hneď osloví, je háčkované oblečenie od Ivany Crochets. Od 20 do 90 eur si tak u nej môžete kúpiť háčkované plavky alebo šaty, v ktorých bude na pláži každá žena neprehliadnuteľná. Výroba dvojdielnych plaviek je časovo dosť náročná.

„Kompletne celé plavky aj s podšitím, aj so všetkými vecami, ktoré by mali mať, aby boli vhodné do vody, vyrábam okolo dvadsiatich hodín.” Pani Ivana takto ochotne komunikuje so svojimi zákazníčkami. 

Ak chcete oživiť svoj jednoduchý outfit nejakým šperkom, na SAShE v tržnici je ich neúrekom. Jedným z nich sú napríklad šperky Hany Krištienovej. A čím sú také výnimočné? 

„Moje šperky sú špecifické tým, že sú vyrobené z prírodného materiálu. Sú to pokované listy z rastlín. Technika je zvláštna, volá sa galvanotechnika.” Podľa slov šperkárky Hany to celé funguje tak, že častice medi obalia listy, kvety, pierka, dokonca aj hmyz.

Pani Hana však rešpektuje prírodu a na svoje šperky používa iba uhynutý hmyz, ktorý nájde na prechádzkach prírodou. Cena takýchto unikátnych príveskov sa pohybuje od 30 do 100 eur. V tých drahších sú už vsadené drahokamy ako zafír, rubín alebo opál. 

Neviete, čo kúpiť deťom ako darček? Dozaista vás osloví stánok s handmade výrobou „U Zdenky”. Už desať rokov sa venuje detským hračkám, ktoré pletie, háčkuje a šije.

Svoj úplne prvý výrobok si už nepamätá, ale za tie roky sa vo svojej ručnej práci tak zdokonalila, že dnes sa môže pochváliť výrobou rôznych hračiek zvieratiek, detských chňapiek, obalov na knihy, vrecúšok alebo tašiek. To všetko vie ponúknuť v dostupných cenách – od 15 eur.

Pán Ľubomír Ovčiarik a jeho damaškové nože. Foto: Miroslava Pavlíková

V tržnici sme ako predajcu v stánku našli aj muža. Ako si sám hovorí: „Volajte ma Ľubomír Ovčiarik”. Starší pán je výrobca kvalitných kožených výrobkov a ručne kovaných damaškových nožov.

Na predajnom podujatí SAShE je už štvrtý rok a o jeho výrobky je veľký záujem. Svoje remeselné umenie, ktoré má na Slovensku dlhú tradíciu, prepojil s modernou dobou a vyrába tak z hovädzej kože aj tašky na notebooky.

Návštevníci sa od neho môžu dozvedieť, čo to je damašková oceľ a koľko výroba takého noža trvá. „To je vlastne proces výroby, počas ktorého sa dve ocele rôznych vlastností kujú dohromady. A koľko mi trvá vyrobiť taký nôž? No, ako sa ktorému chce! Niekedy sa mu nechce, niekedy sa objavujú chyby a tie opravujete donekonečna. No a niekedy to ide celkom šikovne.”

Ak vidíte hodnotu vo veciach, ktoré pochádzajú od našich lokálnych výrobcov, máte príležitosť ich v dňoch 20. až 22. 3. 2024 podporiť v Starej Tržnici. Ak by ste sa zdržali dlhšie, môžete sa zároveň občerstviť na Street Food Park na námestí pred tržnicou, ktorý je súčasťou tohto krásneho umeleckého podujatia. 


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac