Israel_Palestinians180283028773 Palestínčania nariekajú za svojimi príbuznými zabitými po izraelskom bombardovaní pásma Gazy v Rafahu. Foto: TASR/AP

Izrael pácha genocídu v Pásme Gazy, konštatoval Výbor OSN pre ľudské práva. Správu o situácii v oblasti ľudských práv vypracovala osobitná spravodajkyňa Francesca Albaneseová.

„Vyše 30-tisíc Palestínčanov bolo zabitých, vrátane viac ako 13-tisíc detí… približne 71-tisíc ľudí je zranených,“ uvádza sa v správe. „Tisíce ľudí zadržali a systematicky podrobili neľudskému a ponižujúcemu zaobchádzaniu.“

„Osemdesiat percent obyvateľov bolo násilne (vnútorne) vysídlených. Tisíce rodín prišli o svojich blízkych alebo boli vyhladené,“ konštatovala Albaneseová.

Výbor vyhlasuje, že „existujú opodstatnené dôvody domnievať sa, že je splnená hranica naznačujúca spáchanie genocídy zo strany Izraela“.

„Izrael de facto považuje celú chránenú skupinu (Palestínčanov) a jej život podporujúcu infraštruktúru za ‚teroristickú‘ alebo ‚podporujúcu terorizmus‘, čím sa všetko a všetci stávajú buď terčom, alebo vedľajšími škodami, a teda sa dajú zabiť alebo zničiť. Týmto spôsobom žiadny Palestínčan v Gaze nie je v bezpečí,“ varovala spravodajkyňa OSN.

Albaneseová otvorene označila správanie židovského štátu na „dlhodobo okupovaných územiach“ za genocídu, a tvrdí, že konflikt „je eskaláciou dlhodobého osadníckeho koloniálneho procesu vymazávania“.

„Tento proces už viac ako sedem desaťročí dusí palestínsky ľud ako skupinu – demograficky, kultúrne, ekonomicky a politicky – a snaží sa ho vytlačiť, vyvlastniť a kontrolovať jeho pôdu a zdroje,“ uvádza sa v správe. „Prebiehajúca Nakba [arabsky katastrofa, termín označujúci prvú izraelsko-arabskú vojnu v 1948] sa musí raz a navždy zastaviť a napraviť.“

(unhrc)

Nové správy

Moskovský súd nariadil na desať dní zadržať amerického občana za to, že sa neslušne vyjadroval na adresu policajtov počas bytovej prehliadky. Muž podľa prokuratúry nadával v anglickom jazyku policajtom, ktorí prišli prehľadať byt jeho manželky v Moskve v rámci vyšetrovania prípadu krádeže bitcoinov v Murmanskej oblasti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

LGBTIQ osoby sú menej diskriminované, ale častejšie sa stretávajú s fyzickými alebo sexuálnymi útokmi ako pred tromi rokmi. Ukázal to rozsiahly prieskum agentúry EÚ pre základné práva, ktorý zverejnili v utorok.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Šéfom štátnej firmy v gescii Smeru sa stal dlhoročný člen KDH Miroslav Tučník. Podľa kresťanských demokratov Tučník post s hnutím nekonzultoval. O jeho pôsobení sa dozvedeli z médií.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruský generálporučík Jurij Kuznecov bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti, uviedla v utorok ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním na nemenovaný zdroj v bezpečnostných službách. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Dnes bude na Slovensku jasno až polooblačno, popoludní v horských oblastiach miestami zväčšená oblačnosť a výnimočne aj prehánky. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Britskí konzervatívni poslanci zastavili kriminalizáciu „nadmerného zápachu“ ľudí bez domova. Minister vnútra James Cleverly po ich nátlaku upustil od opatrení, ktoré by polícii umožnili pokutovať ľudí, ktorí spia na ulici, za akékoľvek obťažovanie vrátane „nadmerného zápachu“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Protimonopolný úrad podozrieva päticu laboratórií z uzavretia kartelu. Minulý rok vykonal vo firmách razie a v pondelok informoval o začiatku správneho konania.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Estónska vláda „vážne“ diskutuje o možnosti vyslania vojakov na západ Ukrajiny, aby prevzali nepriame bojové úlohy od ukrajinských síl s cieľom uvoľniť ich pre boj na fronte. V rozhovore pre web Breaking Defence to povedal poradca estónskeho prezidenta pre národnú bezpečnosť Madis Roll.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Spojené štáty v pondelok vyzvali Irán na zastavenie dodávok zbraní húsíjským povstalcom v Jemene, ktoré im umožňujú „bezohľadné útoky“ nielen na lode v Červenom mori.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Inšpekcia preukázala ďalšie nezákonné prepravy odpadu z Talianska na Slovensko. Ide o viac ako 102 ton odpadov z plastov, textilu, kovov, vlny, papiera a lepenky či z dreva a iných nešpecifikovaných druhov odpadu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajinský vrchný veliteľ a minister obrany diskutovali s americkými predstaviteľmi o vojenskej pomoci a situácii na fronte, oznámil hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

„Nejdeme tam dohadovať ukončenie vojny,“ vyhlásil Scholz o mierovej konferencii o Ukrajine, ktorá sa bude konať v júni vo Švajčiarsku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vo svete bolo pašovaných asi štyritisíc živočíšnych a rastlinných druhov. Uviedol to Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) vo svojej tretej správe o celosvetovej kriminalite spojenej s divokou prírodou (World Wildlife Crime Report), zverejnenej v pondelok vo Viedni.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska došlo k vykoľajeniu vlaku, informovali v utorok ruské tlačové agentúry. Za vinníka nehody označili zásah „neautorizovaných osôb“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Počas teroristického útoku v Iraku zahynulo päť vojakov. Stali sa obeťami útoku na armádny post v provincii Saláh ad-Dín v centrálnej časti Iraku, vyhlásila iracká vláda.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Došlo k potýčkam medzi afganskými pestovateľmi maku a príslušníkmi ozbrojených formácií vládneho fundamentalistického hnutia Taliban, ktorí mali rozkaz ich úrodu v provincii Badachšán na severovýchode Afganistanu zničiť.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Brusel protestuje proti zákazu vlajky EÚ počas finále Eurovízie. Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas požiadal Európsku vysielaciu úniu (EBU) o vysvetlenie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Odvolanie ruského ministerstva obrany Šojgua svedčí o Putinovom zúfalstve pokračovať v invázii, vyhlásili Spojené štáty americké, podľa ktorých by Vladimir Putin vojnu proti Ukrajine mohol ukončiť kedykoľvek tým, že stiahne ruské sily z ukrajinského územia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

USA nepovažujú izraelské ťaženie v Pásme Gazy za genocídu Palestínčanov. V pondelok to uviedol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Jaroslav Slašťan počas minulých vlád zastával skôr názory v prospech medveďov. Najnovšie ich však pozmenil v prospech človeka.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Maďarský analytik: Rast strany TISZA Orbánovho kritika Magyara Fidesz netrápi. Lídrom volebnej listiny do Európskeho parlamentu (EP) je Péter Magyar, kritik, ktorý premiéra Viktora Orbána, vládnu stranu Fidesz netrápi.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Gatesova exmanželka odchádza z nadácie; chce sa venovať pomoci ženám a dievčatám. Táto nadácia patrí k najvplyvnejším filantropickým nadáciám na svete, dodala vo svojej správe agentúra AFP.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajina: V pohraničnom meste Vovčansk zostalo už len niekoľko stoviek ľudí. Ukrajinské sily v tejto oblasti vedú ťažké boje s ruskou armádou, informovali v pondelok miestni predstavitelia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izraelskí aktivisti vyhádzali potraviny z kamiónov smerujúcich do Pásma Gazy. Na hraničnom priechode Tarkúmijá medzi Západným brehom Jordánu a Izraelom zadržali nákladné autá privážajúce pomoc z Jordánska a vyhádzali z nich balíky s potravinami.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V pondelok som zverejnil video a v utorok 23. apríla poobede už kanál neexistoval, hovorí lekár Igor Bukovský o zrušení jeho účtu na platforme YouTube. Tvrdí, že sa tak stalo bez toho, aby ho ktokoľvek na čokoľvek upozornil a uviedol dôvody.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajinské vedenie nepredpokladá pozemný útok ruskej armády na Charkov. Ukrajinské vedenie nepredpokladá, že by mestu Charkov na severovýchode Ukrajiny hrozil pozemný útok, a to aj napriek novej ofenzíve ruskej armády v tejto oblasti, do ktorej je nasadených viac ako 30-tisíc ruských vojakov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Úspešnosť Ukrajiny v zostreľovaní rakiet klesá, tvrdí analýza denníka Wall Street Journal, ktorá sa odvoláva na denné štatistiky velenia vzdušných síl v Kyjeve.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

OSN: Od príkazu na evakuáciu opustilo mesto Rafah takmer 360-tisíc ľudí. „Nie je kam ísť. Bez prímeria niet bezpečia,“ uviedol v pondelok Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) na sociálnej sieti X.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Praha doplní historický kontext: K plastike Moskva-Praha v stanici Anděl pribudne vysvetľujúca tabuľka. Mesto zároveň vyhlási súťaž na úpravu reliéfu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Hamas stratil spojenie s militantmi, ktorí dozerali na štyroch rukojemníkov.  Medzi rukojemníkmi je aj Hersh Golberg-Polin, 23-ročný občan USA a Izraela, ktorého militanti Hamasu zajali počas útoku zo 7. októbra 2023 na hudobnom festivale Nova na juhu Izraela.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Výbor gruzínskeho parlamentu odobril návrh sporného zákona za 67 sekúnd, aby posúdil a v treťom čítaní aj schválil kontroverzný zákon o transparentnosti zahraničného vplyvu, ktorý v Gruzínsku vyvoláva masové protesty.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nemecká polícia vyšetruje dieru vykopanú pri hrobe exministra Schäubleho, ktorý zomrel koncom minulého roka.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Kristersson: Ruská hrozba prehĺbila spoluprácu pobaltských a severských krajín. Ako jeden z hlavných dôvodov uviedol rastúce bezpečnostné hrozby zo strany Ruska po jeho invázii na Ukrajinu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Szijjártó: Energetická politika EÚ sa stala obeťou ideológie. Európa má v tejto oblasti vážny problém, pretože energetická politika sa stala rukojemníkom ideologických diskusií a pokrytectva, povedal na energetickom fóre v Belehrade šéf maďarskej diplomacie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Líder katalánskej ERC odmieta koalíciu so socialistami a odchádza z politiky.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Eurovoľby sú treťou možnosťou preveriť, či má stále prevahu takzvané konzervatívne Slovensko nad liberálnym.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

NAKA začala v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku. Uviedol to hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články