Na Slovensku sa premnožil jeden z najjedovatejších hmyzov na našom území
Májka fialová a obyčajná má pekný fialový odlesk, ktorý láka deti, pri obyčajnom dotyku je však prudko jedovatá. Pri ohrození produkuje žltkastú tekutinu, takzvanú hemofylmu, ktorá obsahuje pre človeka smrteľne jedovatý alkaloid kantaridín a to už pri dávke menej ako 30 miligramov.
Marek Semelbauer z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied uviedol, že netreba šíriť hystériu o prudkej jedovatosti a premnožení chrobákov - májok. Všetky májky sú jedovaté, ale človek by musel tohto chrobáka zjesť alebo olizovať, aby sa otrávil. Na menšie zdravotné problémy postačí májky chytať do rúk a potom si ich neumyť. Nepríjemné môže byť, keď sa potom človek dotkne očí alebo sa poškriabe.
(tasr, sita)