Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, potvrdil Syrskyj 

Zelenskyj udelil titul Hrdina Ukrajiny Zalužnému a Budanovovi Oleksandr Syrskyj (vľavo) a Kyrylo Budanov. Foto: TASR/AP

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov. Ruské jednotky sa podľa spravodajských zdrojov na fronte chopili iniciatívy a podnikli ofenzívu.

Využili výhodu v živej sile i zbraniach, čo im umožnilo postúpiť najmä na bojiskách v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. „Situácia na fronte sa zhoršila,“ konštatoval Syrskyj v statuse zverejnenom v nedeľu na sieti Facebook.

Ukrajinské jednotky sa podľa neho v niektorých oblastiach „stiahli“ na nové obranné línie ďalej na západ, čím priznali stratu územia v prospech postupujúcich Rusov.

„Nepriateľ sústredil svoje hlavné úsilie do niekoľkých sektorov, čím vytvoril značnú prevahu síl a prostriedkov,“ objasnil ukrajinský generál. Rusko dosiahlo „taktické úspechy v niektorých sektoroch,“ priznal.

Syrskyj zároveň poznamenal, že situácia na fronte sa rýchlo mení, „jednotlivé pozície sa niekoľkokrát počas dňa menia, čo vedie k nejednoznačnému porozumeniu situácii“.

„Tento týždeň pokračovali ťažké boje pozdĺž celej frontovej línie. Situácia sa dynamicky menila – v niektorých smeroch mal nepriateľ taktický úspech, v iných bolo možné zlepšiť taktické postavenie našich jednotiek,“ vysvetlil Syrskyj.

Okrem východu Ukrajiny podľa neho pretrváva napätie aj na juhu, v Záporožskej a Chersonskej oblasti, kde sa ruské jednotky snažia postúpiť. Doplnil, že zatiaľ nedosiahli úspech.

„Neexistujú žiadne známky bezprostrednej prípravy nepriateľa na útočné akcie na severe Ukrajiny,“ poznamenal hlavný veliteľ, pričom však informoval o náraste počtu a preskupovaní nepriateľských jednotiek v smere na Charkov.

(afp, tasr)


Ďalšie články