Námestie Georgea Floyda má špeciálne inštrukcie pre belochov, vraj sa tu dejú i zázraky

Pamätné miesto smrti Georga Floyda. Foto: reprofoto/Youtube Pamätné miesto smrti Georga Floyda. Foto: reprofoto/Youtube

Ak ste beloch a chcete ísť do blízkosti miesta v americkom meste Minneapolis, kde skonal Afroameričan George Floyd, pripravte sa na sériu pokynov. Miesto bolo už minulý rok centrom zvláštneho uctievania, ktoré pripomína kult.

Námestie Georgea Floyda. Tak sa nazýva okolie miesta, kde pri zásahu policajta Dereka Chauvina zomrel afroameričan George Floyd. Miesto je už takmer rok dejiskom protestu aktivistov Black Lives Matter, ktorí ho odmietajú opustiť aj po tom, ako súd vyhlásil Chauvina za vinného z vraždy. Podľa fotiek zo sociálnej siete Twitter pri vstupe na dejisko protestu pritom nájdete špeciálne inštrukcie pre belochov.

Čo to znamená? Mali by ste počúvať, učiť sa, či trúchliť nad smrťou Floyda. Dokonca aj váš hlas, pohyby či rýchlosť kroku musia nejakým spôsobom napomáhať tejto aktivite. „Pamätajte, ste tu, aby ste podporili a nie, aby ste boli podporovaní,“ dočítame sa nápise, ktorý Námestie Georgea Floyda označuje ako posvätné miesto pre komunitu, verejný smútok a protest.

V prípade, že si chcete na danom mieste urobiť fotografiu, mali by ste sa zamyslieť, či to „skutočne chcete alebo potrebujete“. Nakoniec, ak uvidíte belochov, ktorí robia niečo „problematické,“ slušne sa im prihovorte, aby to bremeno nemuseli niesť černosi či iní farební ľudia.

Nie je známe, kto inštrukcie v lokalite umiestnil. Podľa reportéra Fox News Matta Finna sa tam však podobných nápisov nachádza viac.

Krsty a zázraky

V dnešnej antirasistickej americkej spoločnosti pritom o kuriozity nie je núdza. Na mieste smrti Georgea Floyda sa podľa aktivistov diali zvláštne veci už vlani. Krátko po jeho smrti v júni minulého roku sa tu niektorí kresťanskí aktivisti rozhodli vykonávať krsty.

„Dnes sa hýbe Boh. Je tu mnoho ľudí, ktorí znovu zasvätili svoj život Pánovi. Krstíme ich priamo tu pri pamätníku,“ uviedol v tej dobe Joshua Lindquist, organizátor krstov a zakladateľ evanjelikálnej organizácie Global Revival Harvest.

Lindquist dodal, že na mieste videl aj zázraky. „Neviem, či veríte na zázraky, ale ja áno, a niekto tu získal naspäť stratený sluch. Boh spravil zázrak. Boh využil tragickú situáciu pre jeho slávu. Boh mení naratív. Z jeho [Floydovho, pozn. red.] života, mnohí prídu k Pánovi. Mnohí prídu k Ježišovi,“ dodal kazateľ.

Floydova bohatá kriminálna minulosť pri vytváraní jeho imidžu martýra pritom neprekáža nielen aktivistom, ale ani politikom. Najmocnejšia demokratka v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová napríklad vyhlásila, že „Floyd sa obetoval za spravodlivosť“. Viacerí komentátori v USA v tomto kontexte konštatovali, že hnutie BLM nesie znaky kultu.

https://youtu.be/kNDRyfFZ2sc


Ďalšie články