Litva je pripravená vyslať vojakov na Ukrajinu. Premiérka dostala povolenie parlamentu

Presidents of Latvia, Ukraine, Switzerland, and Lithuanian Prime Minister Hold Press Conference in Kyiv Ingrida Šimonytėová. Zdroj: Profimedia.sk

Litovskí vojaci by mohli byť v dohľadnej dobe vyslaní na výcvikovú misiu na Ukrajinu, uviedla premiérka Ingrida Šimonytėová. Zároveň však panujú obavy z reakcie Ruska na krok, ktorý predsedníčke vlády odobril zákonodarný zbor Vilniusu.

Informáciu priniesol denník Financial Times, ktorý dodal, že Kyjev podľa Šimonytėovej zatiaľ o túto formu pomoci Litvu nepožiadal. Premiérka poukázala na to, že pokiaľ by brali do úvahy hrozbu reakcie zo strany Kremľa, nemohli byť Ukrajine poslať nič.

Ukrajinská petícia žiada o vyslanie západných vojakov

Diskusiu o vysielaní vojakov západných spojencov na Ukrajinu oživila petícia, v ktorej túto formu pomoci žiadajú ukrajinskí občania. Predtým, než sa ňou bude môcť zaoberať prezident Volodymyr Zelenskyj, ju musí podpísať aspoň 25-tisíc ľudí.

Šimonytėová zároveň odmietla možnosť deportácií bojaschopných Ukrajincov, ktorí vo veľkom množstve opustili rodnú krajinu a pred vojnou sa ukryli v Litve. „Nebudeme organizovať deportácie ani hľadať ukrajinských mužov v krajine, pretože by to nebolo legálne,“ uviedla.

(ft, min)


Ďalšie články