Nikolaj Petro o vyhliadkach Ukrajiny: Ak sa niečo v Kyjeve stane, bude to náhle a dramatické

Žiadna krajina, ktorá je slabšia a ktorá hraničí s väčším a silnejším susedom, nemôže prežiť, ak si z tohto suseda urobí nepriateľa. To sa jednoducho nikdy v histórii ľudstva nestalo. Američania a NATO očividne myslia len na záujmy vlastnej bezpečnosti vo vzťahu k Rusku a Ukrajina je pre nich zaujímavá len ako nástroj na jeho porazenie, hovorí americký profesor Nikolaj Petro.

Petro Nikolaj Petro. Zdroj: URI

Keďže situácia na Ukrajine je čoraz zúfalejšia a vojenskí experti teraz uvažujú o možnom kolapse ukrajinskej frontovej línie, niektoré západné hlasy začali odmietať zaužívanú múdrosť, že medzi Moskvou a Washingtonom musia nakoniec prebehnúť rokovania. Namiesto toho vyzývajú na priame rozhovory medzi ukrajinskými a ruskými lídrami. Jedným z takýchto hlasov je Nikolaj Petro, profesor politológie na University of Rhode Island a autor knihy The Tragedy of Ukraine – What Classical Greek Tragedy Can Teach Us about Conflict Resolution („Tragédia Ukrajiny – Čo nás klasická grécka tragédia môže naučiť o riešení konfliktov”).

Petro, ktorý od mladosti plynule hovorí po rusky a nemecky, pôsobil začiatkom 90. rokov 20. storočia ako osobitný poradca pre politiku v Úrade pre záležitosti Sovietskeho zväzu na Ministerstve zahraničných vecí USA. Odvtedy veľa písal o ruskej zahraničnej a domácej politike a v roku 2008 ho pozvala Ukrajinská akadémia vied, aby prišiel hovoriť o „budúcich víziách“ Ukrajiny. Tým sa začala dlhodobá spolupráca s ukrajinskou akademickou obcou, ktorá trvá dodnes. Jeho nedávne vyjadrenia v prospech priamych rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré boli pre mňa prekvapením, podporili aj John Mearsheimer, Chas Freeman a ďalší. A tak – keďže nálada medzi západnými lídrami sa zhoršuje a zvažujú sa čoraz zúfalejšie opatrenia – som si chcel vypočuť viac o tom, čo chcel Nikolaj Petro povedať o možnosti nejakého druhu priameho rokovania o urovnaní sporu medzi oboma bojujúcimi krajinami.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.