Niektoré priestory komunálnych služieb sa v Bratislave využívajú bez povolenia

IMG_20240516_113030 Priestor na Žilinskej, kde sa nachádza TSSM, nemá povolenie. Foto: Ján Vida

BRATISLAVA – V Bratislave sú komunálne služby zabezpečené aj v správe hlavného mesta alebo mestských častí. Je nemilým prekvapením, že mnohé z nich využívajú prevádzkové priestory bez povolenia.

Čistotu zelene, údržbu chodníkov a ciest zabezpečuje pre magistrát ako aj mestskú časť Staré Mesto Komunálny podnik Bratislavy (KPB), ktorý sídli bez povolenia na Technickej 6.

Aj keď Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava (RÚVZ BA) vydal na prevádzku súhlasné stanovisko, rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

Okrem toho má KPB v blízkosti obytných domov na Bajzovej 8 umiestnené skladové priestory a údržbárske dielne. Počas kontroly v januári tohto roka RÚVZ BA zistil, že tam KPB potrebné činnosti vykonával načierno.

Na základe žiadosti vydal RÚVZ BA súhlasné stanovisko o uvedenie priestorov do skúšobnej prevádzky v termíne do konca roka 2024. Súčasne prevádzkovateľa upozornil, že je potrebné preukázať dodržanie prípustných hodnôt hluku a vibrácií

„Proti predmetnému rozhodnutiu podal dotknutý účastník konania v zákonom stanovenej lehote odvolanie. Z tohto dôvodu nie je toto rozhodnutie právoplatné a o predmetnom odvolaní bude rozhodovať Úrad verejného zdravotníctva SR,“ informovala Bratislavský Štandard hovorkyňa RÚVZ BA Katarína Nosálová. Spomínaná prevádzka sa však má presťahovať z Bajzovej na Technickú ulicu.

Magistrát sa bráni, že povolenie na prevádzku má, len neuviedol, že konanie nie je ukončené. „Komunálny podnik Bratislavy má k prevádzke na Bazovej 8 súhlasné stanovisko od RÚVZ BA,“ uviedol pre Bratislavský Štandard z oddelenia komunikácie a marketingu magistrátu Peter Bubla.

Pre Bratislavu a Dúbravku vykonáva údržbu súkromná spoločnosť A.I.I. Technické služby, ktorá sídli na Panónskej ceste 34/B. Na prevádzkovanie však povolenie má.

Okrem magistrátu prevádzkujú vo vlastnej réžii bez povolenia prevádzky aj bratislavské mestské časti ako Staré Mesto, Nové Mesto, Karlova Ves a Petržalka. Technické služby Starého Mesta na Žilinskej 1 a EKO – podnik verejnoprospešné služby na Halašovej 20 sa niekoľko rokov nachádzajú v blízkosti obytných častí.

„Tunajší úrad nemá vedomosť o vydaní rozhodnutí k uvedeniu priestorov na Žilinskej 1 a Halašovej 20 v Bratislave do prevádzky,“ upozornila Katarína Nosálová.

Priestory dielní a skladov EKO – podniku VPS v bratislavskom Novom Meste sa na túto činnosť využívajú od 80. rokov. Na prevádzku má povolenie iba z predchádzajúceho obdobia, ktoré je však v súčasnosti údajne už neplatné.

„Povolenie bolo vydané právnemu predchodcovi EKO – podniku VPS. RÚVZ BA je povinný archivovať dokumenty 10 rokov. Kontrole RÚVZ BA EKO – podnik poskytol plnú súčinnosť a pracuje na tom, aby nedostatky riešil,“ vysvetlil Bratislavskému Štandardu z referátu komunikácie Miestneho úradu Nové Mesto Jakub Lazarčík.

Súhlasné stanovisko nemajú Verejnoprospešné služby Karlova Ves (VPS KV), ktoré využívajú skladové priestory na Starých gruntoch 55, ale ani mestská časť Petržalka na priestory servisu, údržby techniky a triedenia odpadov na Ulici Ondreja Štefanka 4.

„Tunajší úrad nemá vedomosť o vydaní rozhodnutia k uvedeniu priestorov skladov na Starých gruntoch 55 a ani o vydaní rozhodnutia k uvedeniu priestorov servisu a údržby techniky a triedenia odpadov na Ulici Ondreja Štefanka 4 do prevádzky,“ dodala Nosálová.

VPS KV má prenajaté priestory na tri roky, ktoré patria Univerzite Komenského v Bratislave, v najbližšom čase sa však budú sťahovať.

„Organizácia Verejnoprospešné služby Karlova Ves využíva priestory na Starých gruntoch 55 na skladové účely. Získala dočasné povolenie na prevádzku od RÚVZ BA, ktoré medzičasom stratilo platnosť. Od júna sa VPS sťahuje do nových priestorov,“ spresnil pre Bratislavský Štandard z referátu komunikácie s médiami a vzťahy s verejnosťou Miestneho úradu Karlova Ves Branislav Heldes.

Petržalská samospráva tvrdí, že tam prebieha kontrola a jej výsledok ešte nie je známy.

„RÚVZ BA v uplynulých dňoch vykonal kontrolu aj v našich priestoroch oddelenia správy verejných priestranstiev na Ulici Ondreja Štefanka 4, ktorá vychádza z predchádzajúcich kontrol v obdobných areáloch údržby magistrátu a iných mestských častí. Keďže proces stále prebieha a nie sú jasné výstupy ani prípadné pochybenia, informácie nateraz poskytnúť nevieme,“ informoval vedúci referátu komunikácie Miestneho úradu Petržalka Dávid Pavlík.

Ešteže príspevková organizácia Denova patriaca mestskej časti Devínska Nová Ves má na prevádzkovanie stojiska kontajnerov, administratívnych priestorov a údržbárskej dielne na Eisnerovej 25 povolenie.

Za prevádzkovanie bez povolenia hrozí podľa zákona pokuta od 150 do 20-tisíc eur. Nielen legálnosť priestorov, ale aj vhodnosť umiestnenia je dôležitá. Priestory poskytujúce verejnoprospešné služby by sa nemali nachádzať v blízkostí obytných zón.

Nepochopiteľné je, ak príslušný stavebný úrad vydáva povolenie pre výstavbu obytného alebo rodinného domu v blízkosti dielní, garáží či skladov. Situácia môže byť aj opačná.

Treba si uvedomiť, že ide o činnosti sprevádzané nadmernou hlučnosťou, prašnosťou, ktoré znepríjemňujú život obyvateľom aj počas nočných hodín. Takéto priestory by mali byť umiestnené výlučne mimo obydlí.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...