Ružomberok pracuje na projekte s českým partnerom, sľubujú si rozvoj turizmu

RUŽOMBEROK – Na 4. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Ružomberku okrem iného predložili aj Dohodu o spolupráci partnerov, v ktorej začína Ružomberok budovať cezhraničnú spoluprácu s českým mestom Kroměříž.

MsZ Ružomberok "Výletník" bol iba jedným z bodov 4. zasadnutia mestského zastupiteľstva. Foto: reprofoto YouTube

Výletník – cesta poznania po dolnom Liptove a Kroměřížsku je malým projektom mesta Ružomberok s partnerským Kroměřížom z programu Interreg Slovensko-Česko 2021-2027. Ide o prvý projekt, na základe ktorého chcú rozbehnúť túto partnerskú spoluprácu. Na zasadnutí MsZ to potvrdil aj jeho predkladateľ Ján Pavlík.

Projekt v súčasnosti ešte len formujú a oficiálne ho predložia k 31. máju tohto roka. Podstata „Výletníka“ pozostáva z vydania turistického sprievodcu zameraného na rodinné turistické trasy. V budúcnosti mesto vydá aj bedeker turistických trás, časom prídu na rad aj dvojdňové výmenné pobyty medzi mestami.

Cieľom je pripraviť nový produkt cestovného ruchu v oboch regiónoch a posilniť tak tamojší turizmus. Obe mestá budú propagovať aj menej známe lokality, ktoré môžu byť pre turistov zaujímavé.

Z hľadiska rozpočtu ide podľa predkladateľa o maximálne 62 500 eur, výška spolufinancovania zo strany mesta bude maximálne 5-tisíc eur. S návrhom nemal žiaden z prítomných poslancov žiaden problém, mesto sa tak môže tešiť na rozvoj medzinárodnej spolupráce.