„Je tam peklo“. Ruský postup a pochmúrne vyhliadky pre Ukrajinu

Snímka obrazovky 2024-05-14 o 9.50.52 Obyvatelia dediny Lipci na severovýchode Ukrajiny prichádzajú v nedeľu na evakuačné miesto na ceste do Charkova. Foto: Emile Ducke pre New York Times

Ukrajinské ozbrojené sily sú vyčerpané a okrem nedostatku zbraní majú len minimálne zálohy, ktoré môžu využiť, uviedol šéf vojenskej rozviedky. Reportáž New York Times popisuje ukrajinské dôvody na pesimizmus zoči voči tlaku ruskej armády.

Ukrajinská armáda čelí „kritickej“ situácii na severovýchode krajiny pre nedostatok vojakov – snaží sa odraziť ruskú ofenzívu, ktorá postupuje už niekoľko dní, uviedol v pondelok vysokopostavený ukrajinský generál.

Ruské jednotky minulý týždeň prekročili hranice a otvorili novú útočnú líniu v blízkosti Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta po Kyjeve, pričom obsadili najmenej deväť osád a dedín a prinútili tisíce civilistov k úteku.

„Situácia je na hrane,“ povedal generál Kyrylo Budanov, šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky, vo videohovore z bunkra v Charkove. „Každou hodinou sa táto situácia stáva čoraz kritickejšou.“

Jeho pochmúrne hodnotenie sa zhodovalo s hodnotením iných ukrajinských dôstojníkov z posledných dní, podľa ktorých sa vojenské vyhliadky krajiny zhoršujú. Okrem toho, že sú Ukrajinci v početnej menšine, čelia kritickému nedostatku zbraní, najmä delostreleckej munície, a zbrane v hodnote 60,8 miliardy dolárov od Spojených štátov – schválené pred tromi týždňami po mesiacoch patovej situácie v Kongrese Spojených štátov – sotva začali prichádzať.

Podobne ako väčšina ukrajinských predstaviteľov a vojenských expertov, aj generál Budanov sa domnieva, že ruské útoky na severovýchode majú za cieľ vyčerpať už aj tak tenkú zálohu ukrajinských vojakov a odviesť ich od bojov inde.

Evakuovaní z ukrajinského mesta Vovčansk a okolitých dedín sa registrujú v útulku v Charkove. Miestne úrady vraj od piatku evakuovali takmer 6 000 ľudí. Foto: Emile Ducke pre New York Times

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami