Petr Pavel hovorí o nutnosti dohodnúť sa s Ruskom a zároveň básni o víťazstve Ukrajiny

436410135_934696911994627_528833415668594776_n Zľava Volodymyr Zelenskyj a Petr Pavel. Foto: Facebook/P. Pavel

Keď nejaký európsky štátnik pod tlakom reality prejaví malý záblesk zdravého rozumu a skutočnej solidarity s umierajúcou Ukrajinou, povinne k tomu následne musí dodať tonu propagandy z aktuálnych komsomoľských učebníc. Aj keď sú protirečivé.

Akoby sme tu mali stroje s naprogramovaným myslením, ktorých systém sa kdesi na polceste zasekol a ani pri zmene deklarovaného postoja sa nedarí predefinovať. Výsledok pôsobí tragicky.   

Český prezident tento týždeň pre britskú televíziu Sky News vyhlásil, že Rusko sa nevzdá okupovaných území a Ukrajina ich zrejme nezíska naspäť. Vojnu by sme podľa neho mali zastaviť a začať „rokovania o budúcom usporiadaní“.

„Musíme byť realisti,“ povedal český prezident. „Bolo by naivné tvrdiť, že Ukrajina dokáže v dohľadnej dobe úplne obnoviť kontrolu nad svojím územím. Mohol by tam byť nejaký druh kompromisu, ale k nemu nemôže dôjsť bez Ukrajiny, Ruska a ďalších krajín, ktoré takúto dohodu budú garantovať.“

Pripomeňme, že česká vláda Petra Fialu nedávno prerušila česko-slovenské medzivládne konzultácie práve kvôli rozdielnemu pohľadu na vojnu na Ukrajine. Jednoducho kvôli tomu, že Robert Fico hovorí o stave na Ukrajine čosi podobné ako dnes Petr Pavel.

Lenže je tu jeden malý drobný rozdiel, no pre západné stojany na správnej strane dejín úplne zásadný. Pavel pri týchto „realistických“ slovách totiž zároveň povinne dodá, že vďaka Západu Ukrajina stále môže „vyhrať situáciu“. Západ nesmie byť podľa Pavla opatrný a „neustále vyhodnocovať riziko eskalácie“, inak budú Ukrajinci zbytočne umierať. Pomoc USA a EÚ je vraj dostatočná, aby Ukrajina zvíťazila.

Najprv teda de facto prizná porážku Ukrajiny a naznačí jej zúfalý stav, ktorý nutne vedie k rozumnej snahe o dohody s Ruskom na novej bezpečnostnej architektúre východnej Európy.

A následne dodá, že Ukrajina môže vyhrať na bojisku (či slovom „vyhrať“ myslel udržanie aktuálnych obranných pozícií alebo porážku Ruska, nedodal).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami