Poľsko vynaloží na ochranu východnej hranice viac ako 2,3 miliardy eur

Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur, vyhlásil v piatok poľský premiér Donald Tusk. Poľsko hranicu zdieľa s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad.

Projekt, ktorý nazval „východným štítom“, má podľa neho posilniť 400 kilometrov hraníc s Ruskom a Bieloruskom. Má ísť o súčasť odstrašenia týchto krajín a „stratégiu na odsunutie vojny od našich hraníc,“ povedal. Zároveň dodal, že práce sa ešte nezačali.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 Varšava intenzívne podporuje Kyjev a je tranzitnou trasou pre zbrane dodávané Ukrajine od jej západných spojencov.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ. Zároveň pravidelne vyzýva krajiny NATO, aby zvýšili výdavky na obranu aspoň na tri percentá svojho HDP. Varšava taktiež získala vojenské vybavenie za miliardy dolárov, najmä zo Spojených štátov a Južnej Kórey.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac