Košice zaliala voda, padali aj krúpy. Búrkam ešte nie je koniec

KOŠICE - Metropolu východu zasiahla v pondelok silná búrka. Okrem tradičných bleskov a lejaku nechýbali ani krúpy a silný vietor.

Ke Sever krúpy 1 V niektorých častiach Košíc nepršalo, inde padali krúpy. Napríklad na Komenského ulici a v mestskej časti Sever. Foto: FB Meteo Východ

Zaujímavé je, že kým v niektorých častiach Košíc sa čerti ženili, inde bolo úplne pohodové počasie. Napríklad v mestskej časti Sever padali krúpy, no v Šaci o búrke ani nechyrovali. „Stacionárna búrka nad severovýchodom Košíc dokonca priniesla niekde aj nad 30 mm zrážok, pričom napríklad letisko ostalo na nule. Lineárne organizované búrky však postupujú ďalej na juhovýchod a podporia vznik nových jadier v smere postupu. Aktuálne sú výdatné búrky pri Prešove a Rožňave,“ uvádza na sociálnej sieti Meteo Východ.

Aj podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) išlo o silnú búrku. Ďalšie zaznamenali aj na iných miestach východného Slovenska. „Vo vlhkej instabilnej vzduchovej hmote vznikajú početné prehánky a búrky. Ojedinele sú sprevádzané prívalovým lejakom a menšími krúpami. Pri výdatných zrážkach sa aj výrazne ochladzuje, napr. v Rudňanoch spadlo v priebehu pol hodiny vyše 30 mm zrážok a teplota klesla na 9 °C,“ informuje SHMÚ na sociálnej sieti.

Treba sa však mať na pozore, búrky si ešte v pondelok nedali pauzu, práve naopak. „Prehánky a búrky sa len pomaly pohybujú na východ až severovýchod, vplyvom čoho môžu aj naďalej prinášať vyššie úhrny zrážok, no treba počítať aj s výskytom krúp a prechodným zosilnením vetra,“ dodáva SHMÚ.