Mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Robert Fico a Michal Šimečka. Foto: Martin Baumann/TASR.

Voľby do Európskeho parlamentu by vyhrala opozičná strana Progresívne Slovensko, koaličný Smer by zaostával o osem percent. Tretie miesto by obsadil Hlas. Demokrati, Slovensko ani Kresťanská únia by sa do Bruselu nedostali.

Víťaznému PS by odovzdalo hlas 25,6 percenta opýtaných. Víťaz parlamentných volieb by uspel u 17,6 percenta voličov a jeho silnejšieho koaličného partnera by v eurovoľbách zakrúžkovalo 14,4 percenta hlasujúcich.

S jednociferným výsledkami by sa musela uspokojiť Republika s podporou 8,5 percenta, Kresťanskodemokratické hnutie s rovnými siedmimi percentami, SaS s dôverou 6,7 percenta opýtaných a koaličná Slovenská národná strana, ktorú by volilo 5,2 percenta voličov.

Pod hranicou piatich percent by sa ocitli okrem Demokratov a niekdajšieho OĽANO aj Maďarská aliancia, Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Kresťanská únia by s podporou 0,6 percenta skončila pod stranou Zdravý rozum, ktorú by volilo rovné percento voličov.

Exkluzívny prieskum pre TV JOJ realizovala agentúra AKO na vzorke tisíc plnoletých respondentov medzi 7. a 14. májom 2024, teda pred atentátom na predsedu vlády Roberta Fica.

(joj)

Nové správy

Francúzsko: Národné združenie Le Penovej vedie v troch predvolebných prieskumoch pred ľavicovým blokom Nový ľudový front (NFC) aj stranou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Obroda (RE).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Španielsko znepokojuje nadchádzajúca návšteva argentínskeho prezidenta Mileia. Španielske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo vo štvrtok dôrazný nesúhlas s porušením zaužívaných diplomatických noriem, ktorého sa údajne dopustil argentínsky prezident.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

NHL: Koch podpísal ročnú zmluvu s klubom z Utahu. Dvojcestná zmluva má na profiligovej úrovni hodnotu 775-tisíc dolárov. Dvadsaťsedemročný obranca tak zostane v organizácii aj po jej presťahovaní z Arizony do Salt Lake City.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko tvrdí, že pri dronovom útoku na Krasnodarský kraj zahynula jedna osoba. Terčom jedného z týchto útokov okrem iného aj ropná rafinéria, uviedli v piatok tamojší predstavitelia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na Ukrajine hrozí výskyt infekčných chorôb ako cholera a žltačka. Môžu za to výpadky dodávok vody, v dôsledku ruských útokov na energetickú infraštruktúru.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Futbal: Argentína vstúpila do Copa America víťazstvom 2:0 nad Kanadou. Po bezgólovom úvodnom polčase otvoril skóre v 49. minúte Julian Alvarez, triumf spečatil v závere Lautaro Martinez.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vojaci KĽDR opäť prekročili demarkačnú líniu, Soul vypálil varovné výstrely. V júni sa to stalo už po tretí raz.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V Bratislavskom kraji hygienici povolili prevádzku deviatim umelým a dvom prírodným letným kúpaliskám. Informoval o tom RÚVZ, ktorý v pravidelných intervaloch tieto miesta monitoruje.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Smer sa pred voľbami zahral na rebela a národnú stranu, aby zobral hlasy Republike. Po eurovoľbách Smer aj Hlas prišli zaklopať na dvere eurosocialistov, aby ich vzali späť do frakcie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

USA zakazujú ruskej firme Kaspersky Lab predaj antivírusového softvéru. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu, pričom svoje rozhodnutie odôvodnilo obavami o národnú bezpečnosť.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Francúzsko: Ústavná rada odobrila konanie predčasných volieb. Rozhodla, že stanovené termíny volieb nie sú v rozpore s ústavou a neohrozujú závažnosť volieb. Posudzovala pritom sťažnosti, ktoré spochybňovali také rýchle konanie volieb.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izrael: Tisíce ľudí protestovali proti Netanjahuovi, zišli sa aj pred jeho vilou. Demonštrovali proti jeho údajnej neschopnosti dohodnúť sa na prímerí v Pásme Gaze a dosiahnuť návrat rukojemníkov, ktorých tam stále zadržiava palestínske militantné hnutie Hamas.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

USA sú znepokojené hrozbou Putina, že pošle zbrane Severnej Kórei. Podľa Washingtonu by takýto krok mohol destabilizovať Kórejský polostrov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Futbalisti Španielska si ako druhý tím zabezpečili miestenku v osemfinále ME 2024. Vo štvrtkovom šlágri B-skupiny zdolali v Gelsenkirchene obhajcov titulu Talianov 1:0 vďaka vlastnému gólu Riccarda Calafioriho z 55. minúty. Pridali sa tak k domácemu Nemecku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

„Je to čierny deň pre nezávislý verejnoprávny priestor na Slovensku. Je to čierny deň pre mediálny priestor na Slovensku. A je to čierny deň pre občiansku spoločnosť na Slovensku,“ okomentoval schválenie zákona o STVR generálny riaditeľ súčasnej RTVS Ľuboš Machaj.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izrael potrebuje vo „vojne o svoju existenciu“ muníciu od Spojených štátov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vyjadril po tom, ako si tento týždeň pohneval Biely dom videoodkazom, v ktorom obvinil Washington zo „zadržiavania dodávok zbraní a munície pre Izrael“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vo veku 88 rokov zomrel kanadský filmový a televízny herec Donald Sutherland, jeho kariéra trvala sedem desaťročí. Preslávil sa účinkovaním vo filmoch ako MASH, JFK či Pýcha a predsudok.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Taliansky arcibiskup Carlo Maria Vigano sa má postaviť pred súd pre popieranie legitimity pápeža Františka. 83-ročný kritik a bývalý veľvyslanec Vatikánu v Spojených štátoch amerických tvrdí, že si ho predvolalo oddelenie doktríny.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Koalícia organizovaného zločinu pochovala slobodnú a nezávislú RTVS. Opozičné strany reagujú na schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Vyzývajú prezidenta Petra Pellegriniho, aby legislatívu vetoval. Chcú sa obrátiť aj na Ústavný súd SR.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bankári z Frankfurtu naposledy znížili úroky v roku 2016. Odvtedy sa dlhé roky pohybovali okolo nuly, no od roku 2022 ich ECB kvôli rekordne vysokej inflácii musela korigovať. Kľúčová sadzba pre hlavné refinančné operácie sa tak v septembri 2023 vyšvihla až na 4,5 percenta a tam sa v podstate drží.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Parlament prijal nadpolovičnou väčšinou zákon o Slovenskej televízii a rozhlase, opoziční poslanci sa hlasovania nezúčastnili. Za legislatívu, ktorá v praxi znamená zrušenie Rozhlasu a televízie Slovenska, hlasovalo 78 zákonodarcov koalície.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V októbri vyjdú memoáre Borisa Johnsona, oznámilo vydavateľstvo HarperCollins. Kniha s názvom Unleashed bude „úprimná, bez zábran a hlboko odhaľujúca“, pričom sa bude týkať obdobia, keď bol Johnson starostom Londýna a britským premiérom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Tradícia domáceho medu pre návštevy prezidenta SR končí. Po nástupe Petra Pellegriniho vzali včelári úle z prezidentskej záhrady. Opeľovačom sa na mieste od mája 2020 darilo, hoci sa nenachádzali na vidieku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Futbalisti Anglicka remizovali s Dánskom 1:1, so štyrmi bodmi dominujú tabuľke C-skupiny európskeho šampionátu. Na záverečný zápas základnej časti nastúpia v utorok proti Slovinsku. Dáni, ktorí majú na konte dva body, sa v rovnaký deň stretnú so Srbskom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Južná Kórea by urobila „veľkú chybu“, ak by sa rozhodla posielať Ukrajine zbrane, uviedol Vladimir Putin. Takýto krok by podľa ruského prezidenta nezostal bez reakcie Kremľa. Soul sa podľa neho nemusí obávať dohody Moskvy s Pchjongjangom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Maďarská prokuratúra ukončila vyšetrovanie údajných zásahov do vyšetrovania korupcie, nenašla žiadne dôkazy. Spolupracovníkov vlády zo zasahovania obvinil bývalý vládny predstaviteľ a súčasný opozičný líder Péter Magyar.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Moskvu zasiahol prudký vietor, z ruskej metropoly hlásia najmenej dve obete nepriaznivého počasia. Víchor strhával strešné krytiny budov a lámal stromy. Mesto požiadalo obyvateľov, aby nevychádzali z domov, kým to nie je nevyhnutné.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Spojené štáty prednostne pošlú protivzdušné strely Ukrajine, ktorá ich potrebuje vo vojne s Ruskom, uviedol hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Zmena by nemala ovplyvniť Taiwan ani Izrael.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Poslanci z klubu hnutia Slovensko sa nezúčastnia hlasovania o zákone o STVR, ktoré sa očakáva vo večerných hodinách. Podľa vlastných slov sa členovia parlamentu nechcú podieľať na likvidácii RTVS.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko zvažuje pozmenenie jadrovej doktríny, vyhlásil Vladimir Putin, ktorý ju už v minulosti označil za „živý nástroj“. Ruský prezident 7. júna naznačil zmeny, ktoré by sa mohli týkať testovania jadrových zbraní.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Litovský parlament schválil zvýšenie daní, krajina chce zvýšiť výdavky na obranu. V budúcom roku majú dosiahnuť úroveň troch percent hrubého domáceho produktu. Poslanci sa dohodli aj na zriadení obranných fondov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Výroky o neexistencii pandémie boli dezinterpretované, definícia je vágna, vyhlásil splnomocnenec vlády pre prešetrenie manažmentu pandémie COVID-19 Peter Kotlár. Situácia podľa neho naplnila parametre epidémie veľkého rozsahu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Poslanci sú ochotní rokovať o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase aj po 20:00, prebrať ho chcú až do úplného prerokovania. Následne pristúpia k hlasovaniu, zmenu navrhol podpredseda Národnej rady Peter Žiga.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

6. marec je pamätným dňom obetí pandémie, tak k tomu i pristupujem, prehlásil prezident Peter Pellegrini. „Tohto roku som si ho ako prezident ešte uctiť nestihol, ale na budúci rok tak určite urobím,“ uviedol na sociálnej sieti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Letné OH: Starostka Paríža Anne Hidalgová si necelé dva týždne pred začiatkom olympiády zapláva v Seine, aby dokázala, že voda v rieke nie je nebezpečná pre zdravie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Instagram stále odporúča sexuálne vyzývavé videá 13-ročným používateľom, ukázali testy algoritmu, ktoré nezávisle vykonali americký denník Wall Street Journal a profesorka informatiky z Northeastern University Laura Edelsonová.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Hizballáh v rámci odvety vypálil desiatky rakiet typu kaťuša na sever Izraela. Išlo o reakciu na skorší izraelský útok na juh Libanonu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Prezident Pellegrini napísal, že si uctí pamiatku obetí pandémie. Zrejme reagoval na slová Kotlára o tom, že na Slovensku pandémia COVID-19 nebola. Hlava štátu tak urobila na svojej sociálnej sieti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

STVR by mala vysielať aj programy zamerané na Slovákov žijúcich v zahraničí. Medzi hlavné činnosti inštitúcie to navrhol zaradiť poslanec za Hlas Roman Malatinec. Zmenu chce presadiť cez pozmeňujúci návrh k zákonu o STVR.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Mestská polícia v Liptovskom Mikuláši bude sledovať stratené, alebo dezorientované osoby cez fotoaparát. Stali sa tak jednými z prvých na Slovensku, ktorí využijú portál Bezpečie. Ten pomôže nájsť osoby do pár sekúnd s presnosťou na 15 metrov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články