Špičkoví hudobní majstri v Košiciach. Štátna filharmónia odštartovala Košickú hudobnú jar

Orchester ŠFK. Foto: Jakub Šimoňák Orchester ŠFK. Foto: Jakub Šimoňák

KOŠICE – Štátna filharmónia Košice (ŠFK) odštartovala 68. ročník medzinárodného festivalu Košickej hudobnej jari (KHJ). Od 21. mája do 13. júna čakajú návštevníkov nezabudnuteľné zážitky v podaní špičkových hudobných majstrov.

Festival je pýchou ŠFK a od koncertnej sezóny sa odlišuje nielen dychberúcim programom, ale aj hosťujúcimi dirigentmi či sólistami. Poslucháči sa môžu tešiť na Dvořákov husľový koncert v podaní výnimočnej Kristīne Balanas, trojicu silných titulov od Wagnera, Straussa a Brucknera, večer severskej hudby, klaviristku, mladého violončelistu, ale i komornú hudbu či symfonický orchester.

Orchester ŠFK. Foto: Jakub Šimoňák

Festival ponúkne prestížnych sólistov a dirigentov aj zo zahraničia

Štátna filharmónia Košice oslavuje svoju 55. koncertnú sezónu, ale KHJ slávi už 68. ročník. Festival má bohatú tradíciu a históriu svojho vzniku a v minulosti priniesol formáty a projekty, ktoré neboli súčasťou sezóny ŠFK.

„Kedysi sa festival vymykal z koncertnej sezóny tým, že ponúkal prestížnejších sólistov či dirigentov. Bol na to vyčlenený špeciálny finančný balík, takže ŠFK mala možnosť na tomto festivale ponúknuť renomované mená v spolupráci s naším orchestrom.

V minulosti bolo jeho súčasťou aj hosťovanie zahraničných symfonických orchestrov. Sú to všetko veci ku ktorým by som sa chcela vrátiť,“ vyjadrila svoju túžbu generálna riaditeľka ŠFK Lucia Potokárová.

ŠFK má víziu a cieľ festival KHJ lepšie finančne zabezpečiť. „Okrem štátneho rozpočtu sa snažíme o príspevky a podporu aj od súkromného sektora. Chceme začať opäť pozývať sólistov, symfonické a komorné orchestre nielen z okolitých krajín, ale aj z ďalekého zahraničia. Diváci tak budú mať možnosť okúsiť aj umenie zahraničia.“

Diváci v Dome umenia. Ilustračný obrázok. Foto: Miriama Fenciková

Komorné koncerty sú dôležitou súčasťou festivalu KHJ

KHJ dáva priestor prezentovať niečo iné, ako symfonické umenie. Aj tento rok je na programe okrem troch symfonických koncertov až päť komorných koncertov. Ich súčasťou sú recitály, sláčikové kvartetá, dychové kvintetá a rôzne kombinácie hudobných nástrojov.

„Pre mňa osobne má komorná hudba veľké čaro, pretože poslucháč má možnosť bližšie okúsiť to interpretačné umenie jednotlivých umelcov a nástrojov,“ opísala riaditeľka.

„Čerešničkou“ bude koncert Bruckner 200

Vrchol festivalu bude podľa lektora dramaturgie ŠFK Petra Katinu koncert Bruckner 200. Zaznejú tri veľkolepé diela od významných skladateľov – Wagnera, Straussa a Brucknera.

„Koncert nebude fantastický len obsadením, ale aj samotnou hudbou, ktorá prináša obrovský obsah emócií od pokornej modlitby Te Deum až po burácajúce majestátne hudobné prvky. Nezabudnuteľný bude tiež sólový koncert Jána Bogdana, ktorý je vynikajúcim slovenským violončelistom a v jeho podaní zaznejú skladby aj od Bacha,“ opísal Katina.

Labutia pieseň – spojenie hudby a slova

Tento rok bude zážitkom aj performatívne umenie – spojenie hudby a slova. Na tomto projekte sa predstaví špičkový slovenský basista Peter Kellner, ktorý je sólistom Štátnej opery vo Viedni. V klavírnom sprievode Róberta Pechaneca zaspieva Schubertove piesne z cyklu Labutia pieseň.

„V spolupráci s dvoma fantastickými herečkami Táňou Pauhofovou a Janou Oľhovou zinscenujú príbeh ženy, ktorá sa úspešne popasovala s rakovinou prsníka. Predstavenie bude mať sociálny rozmer, kde chceme upriamiť pozornosť na toto vážne ochorenie.“

Jana Oľhová. Foto: Štátna filharmónia Košice

Každý večer bude niečím a niekým výnimočný

Dychové kvinteto Belfiato Quintet odohrá raritné dielo skladateľa Alexandra Rejchu, ktorý je v Česku a v Paríži považovaný za národnú legendu. Poslucháči si budú tiež môcť vypočuť dielo od skladateľa Paula Hansa, ktorý tragicky zahynul v Osvienčime.

Na Dvořákovom husľovom koncerte zaznie okrem iného aj známe dielo – predohra Sen noci svätojánskej. Účinkovať bude dirigent Alexander Liebreich, ktorý sa pohybuje na oboch stranách Atlantiku, ale má tiež dobre zmapovanú oblasť Strednej Európy. Liebreich bol dirigentom Pražského aj Poľského rozhlasového orchestra a je prezidentom spoločnosti a festivalu Richarda Straussa.

Košice navštívi aj vynikajúca sólová Lotyšská huslistka Kristīne Balanas, ktorá sa dostala ako pouličná perfomerka a roková speváčka zrazu do výšin úplne iného sveta.

Kristīne Balanas. Foto: Štátna filharmónia Košice

V rámci večera severskej hudby predstaví francúzska klaviristka Lise de la Salle diela fínskych a švédskych autorov. Je víťazkou medzinárodnej súťaže v Ettlingene a má obrovský žánrový rozptyl. Jeden z jej novších albumov „When do we dance? je inšpirovaný obdobím rokov 1850-1950 a jej vzťahom k tancu, v ktorom oživuje ragtimy Gershwina a Bolcoma, Bartókove ľudové tance, valčík Saint-Saënsa a tango Stravinského.

Koncert bude viesť dirigent Roland Kluttig, ktorý svojím umením siaha do obdobia neskorého romantizmu a tento škandinávsky program je mu veľmi blízky.

Slovenský komorný orchester pod vedením Ewalda Danela pricestuje z Bratislavy s dielami Bellu, Dvořáka a Bartóka a stará hudba dostane priestor v Seminárnom kostole sv. Antona Paduánskeho. Pod vedením Davida Ebena tu vystúpi vokálny súbor Schola Gregoriana Pragensis s programom Sedem dní na Karlovej univerzite.

Vokálny súbor Schola Gregoriana Pragensis Foto: Štátna filharmónia Košice

Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...