Litva pri ruskom pláne na zmenu námorných hraníc nalieha na koordinovanú odpoveď

Litva naliehavo žiada koordinovanú odpoveď pri ruskom legislatívnom projekte, ktorý by mohol viesť k zmene námorných hraníc v Baltskom mori. "Neustále spolupracujeme so svojimi susedmi a partnermi na úrovni EÚ a NATO, aby sme v danej situácii zaistili jednotnú odpoveď," vyhlásila litovská premiérka Ingrida Šimonyté.

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok vo vládnej legislatívnej databáze zverejnilo návrh, ktorý znepokojil susedné štáty. Týkal sa námorných hraníc vo Fínskom zálive a v okolí ruskej Kaliningradskej oblasti susediacej s Litvou. Návrh neskôr bez udania dôvodu z databázy zmizol.

Na základe istých dohôd možno vykonať jednu či dve zmeny, zámery Kremľa však naďalej zostávajú nejasné, uvádza Šimonyté.

„Myslím si, že ruské úrady zámerne nechcú, aby sa to vysvetlilo. Chcú, aby to zostalo nejasné a vyvolávalo to neistotu a strach,“ vyhlásila litovská premiérka a dodala, že nie je dôvod na obavy.

Litva si v tejto súvislosti predvolala ruského vyslanca.

(tasr, dpa, bns)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok