V Rimavskej Sobote má vzniknúť vysoká škola pre zdravotné sestry. Má ešte šancu?

RIMAVSKÁ SOBOTA – Nová pobočka Vysokej školy (VŠ) zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Rimavskej Sobote pravdepodobne nevznikne. Na jednom z posledných zasadnutí rimavskosobotského mestského zastupiteľstva (MsZ) to povedal primátor Jozef Šimko.

55961853_2451048121887190_1036459880078114816_n Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Pedagogická fakulta Univerzity Komenského

Podotkol, že o možnosti zriadenia pobočky VŠ, ktorá by slúžila na vzdelávanie zdravotných sestier, v uplynulých mesiacoch rokoval s predstaviteľmi bývalej vlády aj školy. Došlo však podľa neho k patovej situácii a v súčasnosti to vyzerá tak, že nová pobočka školy v meste nebude.

„Nie je to priechodné. To znamená, vybudovať pobočku školy sv. Alžbety a vychovávať tak potrebné zdravotné sestry nie je reálne,“ povedal Šimko s tým, že sa pokúsi rokovať aj s novým vládnym kabinetom, ale nevidí to reálne.

To, že pobočka sa minimálne tohto roku neotvorí, uviedol primátor aj priamo pre Banskobystrický Štandard. „Zatiaľ nemajú akreditáciu. Naši občania, ktorí chcú študovať, sa však môžu prihlásiť do Rožňavy, alebo do Banskej Bystrice,“ konkretizoval Šimko.

Jeho slová potvrdil aj poslanec Obaidullah Mir, ktorý daný zámer avizoval a presadzoval. „Robili sme pre to veci, bohužiaľ, nepodarilo sa to,“ skonštatoval Mir.

Banskobystrický Štandard oslovil aj priamo VŠ sv. Alžbety s otázkou, či zriadenie pobočky v Rimavskej Sobote plánujú a či je tento zámer reálny. Do uzávierky článku sme však nedostali žiadnu odpoveď.

Pobočka VŠ mala sídliť v bývalom župnom dome zo začiatku 20. storočia, ktorý patrí k najväčším historickým budovám v meste. Počas socializmu a aj po roku 1989 v ňom sídlil okresný úrad a iné inštitúcie, posledné roky je však tento objekt prázdny a nevyužívaný.

V súvislosti s možnosťou zriadenia pobočky VŠ v Rimavskej Sobote sa spomínala aj budova bývalého internátu na Školskej ulici, ktorá je tiež viac ako desaťročie prázdna a chátra. Podľa pôvodných plánov mohla opäť slúžiť na ubytovanie študentov.

Podľa Šimka ale ani to nie je reálne. „Informovali ma, že ak by od septembra aj spustili pobočku, tak internát nepotrebujú, pretože nebudú mať denné štúdium, iba diaľkové a externé,“ podotkol.

Mesto sa preto pokúša internát predať vo verejnej obchodnej súťaži. Minimálna cena bola stanovená na 1,2 milióna eur.

Obyvatelia Rimavskej Soboty a okolitých regiónov majú od septembra 2023 možnosť študovať na Collegium Humanum – Varšavskej Univerzite Manažmentu. Ide o pobočku súkromnej vysokej školy vo Frýdku-Místku, ale samotná výučba prebieha priamo v Rimavskej Sobote. Vzdelávanie v rámci troch odborov zabezpečujú slovenskí profesori.