Najväčšie podujatie Maďarov sa uskutoční o dva mesiace. Účasť bude asi rekordná

GOMBASEK – Najväčším podujatím Maďarov na Slovensku je festival v Gombaseku (časť obce Slavec v Rožňavskom okrese), ktorý sa môže pochváliť až 96-ročnou históriou. Pre Banskobystrický Štandard to uviedol hlavný organizátor podujatia Gábor Nászaly.

Festival Gombasek. Foto FAcebook.com Gombaszögi Nyári Tábor Festival Gombasek. Foto: Facebook.com/ Gombaszögi Nyári Tábor

„Dá sa povedať, že je to najstarší festival v strednej Európe. Začalo sa to v roku 1928 ako táborenie maďarských vysokoškolákov v Československu, pôvodne tu v Gombaseku. Neskôr to bol putovný tábor v rôznych lokalitách Slovenska,“ priblížil Nászaly.

Keď sa z pôvodnej podoby podujatia stal festival, miestom jeho organizovania bol kemping v Krásnohorskom Podhradí. „V roku 2016 sa však nášmu združeniu Pre rozvoj Gombaseku podarilo kúpiť kemping v Gombaseku a odvtedy festival organizujeme na tomto pôvodnom mieste,“ vysvetlil hlavný organizátor.

Dodal, že nejde len o klasický hudobný festival, ale rozsiahle multižánrové podujatie. „Máme šesť pódií so živou hudbou a 30 programových lokalít s workshopmi, diskusiami, prednáškami a rôznymi inými akciami,“ objasnil Nászaly.

Medzi osobnosti, ktoré podujatie počas posledných rokov navštívili, patrí prezidentka Zuzana Čaputová či bývalý premiér Eduard Heger. Z Maďarska zvyčajne prídu jeden či dvaja ministri.

Vlani podľa Nászalyho zaznamenali na podujatí rekordnú účasť. Počet individuálnych návštevníkov presiahol 12 000 a celkový súčet prenocovaní počas celého festivalu bol viac ako 40 000.

Festival Gombasek. Foto: Facebook.com/Gombaszögi Nyári Tábor
Festival Gombasek. Foto: Facebook.com/Gombaszögi Nyári Tábor

Čo sa týka samotného kempingu v Gombaseku, ten bol známy už v časoch socializmu. Združenie ho však po odkúpení začalo postupne obnovovať, keďže počas desaťročí sa na ňom nezanedbateľne podpísal zub času.

„Pribudla základná infraštruktúra, čo sa týka kempovania, teda sprchy, WC či miesta na odstavenie karavanov. V kempingu máme aj nové chaty, ktoré vznikli na mieste pôvodných drevených chatiek. Dokopy majú kapacitu 50 ľudí, čiže vieme v nich ubytovať celý autobus,“ poznamenal hlavný organizátor.

Novou zaujímavosťou areálu, ktorá pribudla pred tohtoročnou letnou sezónou je 500-metrová zipline dráha. Spája kemping s neďalekým areálom kláštora pavlínov, ktorý združenie postupne tiež revitalizuje a realizuje v ňom archeologický prieskum.

Gombasek
Zipline v Gombaseku. Foto: Košice Región Turizmus

Zaujímavostí v kempingu je však viac. „Máme tam napríklad zbierku hraničných kameňov či repliku busty básnika Mihálya Tompu. V areáli je tiež koleso z mlyna z okresu Veľký Krtíš, ktoré využívame ako okrúhly stôl na diskusie,“ zakončil Nászaly.

Na organizácii festivalu sa podieľa asi 30 subjektov, prevažne rôznych združení hlavne zo Slovenska. Jeho priebeh zabezpečuje až 400 dobrovoľníkov. Tohtoročný festival v Gombaseku sa koná v dňoch 16. až 24. júla. Jeho názov je vždy pomenovanie Gombasek v maďarčine a daný rok, tohtoročné podujatie sa teda nazýva Gombaszög 2024.