Prokurátori žiadajú sudcu, aby zakázal Trumpovi výroky ohrozujúce orgány činné v trestnom konaní

Prokurátori žiadajú sudcu, aby zakázal Donaldovi Trumpovi výroky ohrozujúce orgány činné v trestnom konaní. Špeciálny prokurátor Jack Smith uviedol, že žiadosť je potrebná pre "niekoľko úmyselne nepravdivých a podnetných vyhlásení, ktoré Trump nedávno urobil".

Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump v správach k prezidentskej kampani tvrdil, že FBI bola poverená pokusom o atentát na jeho osobu. Tieto vyhlásenia podľa Smitha „skresľujú okolnosti, za ktorých Federálny úrad pre vyšetrovanie plánoval a vykonal prehliadku“ v Trumpovom sídle v Mar-a-Lago.

Smith označil komentáre bývalého amerického prezidenta za „hrubo zavádzajúce“ a uviedol, že agenti orgánov činných v trestnom konaní, ktorí sa v auguste 2022 zúčastnili na prehliadke Trumpovho sídla, tak urobili „primeraným a profesionálnym spôsobom“.

Smith dodal, že obmedzenie budúceho podobného vyhlásenia neobmedzuje Trumpov legitímny prejav.

(reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac